Station Shinjuku

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Shinjuku
新宿
Station Shinjuku
Algemeen
Opening 1885
Reizigers 3.640.000 per dag
Lijn(en) JR East

Odakyu Electric Railway

Keio

Spoorwegstation
Perrons 30
Metrostation
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 3
Perronsporen 6
Metro
Lijn Richting Volgend station
Ikebukuro Shinjuku-sanchōme
Ogikubo Nishi-Shinjuku
Shinjuku Eindpunt
Moto-Yawata Shinjuku-sanchōme
tegen de klok in Yoyogi
met de klok mee Tochōmae
Ligging
Prefectuur Tokio
Stad Shinjuku
Wijk Shinjuku
Adres Shinjuku 3-chome, Shinjuku-ku, Tokyo
Postcode 160-0022
Coördinaten 35° 41′ NB, 139° 42′ OL
Station Shinjuku (metro van Tokio)
Station Shinjuku
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Japan

Station Shinjuku (新宿駅, Shinjuku-eki) is het belangrijkste treinstation van het westelijke stadscentrum van Tokio in Japan. Het station ligt in de speciale wijk Shinjuku, hoewel het zuidelijke deel van het station in de speciale wijk Shibuya ligt. Een groot aantal spoorlijnen van Japan Railways en particuliere spoorwegmaatschappijen, en ook verscheidene metrolijnen doen het station aan.

Shinjuku station wordt iedere dag door gemiddeld 3,64 miljoen reizigers gebruikt, heeft meer dan 200 in- en uitgangen, vele honderden winkels en restaurants en is daarmee veruit het drukste treinstation in de wereld. Het dient als het knooppunt voor het spoorwegverkeer tussen het centrale deel van Tokio en de westelijke voorsteden.

In het verleden zijn er plannen geweest om Shinjuku deel te laten maken van het Shinkansen-netwerk van hogesnelheidstreinen. Het plan was om het station het eindpunt van de Joetsu Shinkansen-lijn naar Niigata te maken, maar dit plan werd nooit uitgevoerd. Nog steeds is er een ruimte onder het station gereserveerd voor perrons voor Shinkansen-treinen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Shinjuku werd in 1885 geopend als een station aan de Japan Railway Akabane-Shinagawa lijn, die nu deel uitmaakt van de Yamanote-lijn rond het centrale deel van Tokio. Shinjuku was toen nog een rustig plaatsje, en er waren niet veel passagiers. De opening van de Chuo-lijn in 1889, Keio-lijn in 1915 en de Odakyu-lijn in 1923 leidde tot een aanzienlijke toename van het verkeer door het station. In 1959 werden de eerste metrolijnen op het station aangesloten.

Het station was een belangrijke locatie voor de studentenprotesten in 1968 en 1969, een tijd van veel burgerlijke onrust in het naoorlogse Japan.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]