Keio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keiō
(京王電鉄株式会社)
Keiō Dentetsu Kabushiki-gaisha
Station Tama Centraal
Station Tama Centraal
Oprichting 1 juni 1948
Sleutelfiguren Kan Kato (president)
Hoofdkantoor 1-9-1 Sekido, Tama,
Tokio 〒 450-6101, Japan
Producten Transport
Website www.keio.co.jp
Portaal  Portaalicoon   Economie


Keiō (Japans:京王電鉄株式会社,Keiō Dentetsu Kabushiki-gaisha) is een Japans privéspoorwegbedrijf dat zich vooral bezighoudt met personenvervoer in de prefectuur Tokio. Het is een onderdeel van de Keio-groep (京王グループ, Keiō Gurūpu) die actief is in de transportsector, retail en onroerende goederen. Zo bezit het bedrijf naast spoorlijnen (Keio-lijn, Keio-nieuwe-lijn, Inokashira-lijn etc.), ook bussen (zowel lokaal als langere afstanden) en taxi's. Het bedrijf is echter groter dan dat. Het bezit vooral in stations winkels, kiosken restaurants. De bekendste winkels zijn de Keio department store en Keio store (supermarkt). De kioskenketen van het bedrijf heet A Lot en ook C&C curry-restaurant hoort bij het Keio-imperium.

De naam "Keiō" is een contractie van "Tokyō-Hachiōji" (東-八子). Het netwerk van Keiō verbindt de westelijke voorsteden van Tokio (Chōfu, Fuchū, Hachiōji, Hino, Inagi, Sagamihara en Tama) met het stadscentrum in het Station Shinjuku.

Kleuren[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdkleuren van Keio zijn paars en blauw. De taxi's, bussen, de treinen van de Keio-(nieuwe)-lijn en A Lot dragen dan ook deze kleuren. De departementswinkel heeft echter alleen een donkere ovaal met een kroontje. (Dat heeft waarschijnlijk te maken met de betekenis van Keio (京王); koning van de hoofdstad)

Spoorlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Keiō heeft meerdere spoorlijnen. De belangrijkste lijn is de Keio-lijn, die soms de Keiō-hoofdlijn (京王本線,Keiō honsen) wordt genoemd. Deze lijn verbindt Hachiōji (station Keiō-Hachiōji) met Shinjuku. Alle andere lijnen van Keiō zitten aan deze lijn vast :

Lijnen Van/naar Afstand Stations Geopend Maximale snelheid
Keiō-lijn Shinjuku -
Keiō Hachiōji
37,9 32 15 april 1913 110 km/h
Sagamihara-lijn Chōfu -
Hashimoto
22,6 13 1916 110 km/h
Takao-lijn Kitano -
Takaosanguchi
8,6 7 20 maart 1931 105 km/h
Inokashira-lijn Shibuya -
Kichijōji
12,7 17 1934 90 km/h
Keio Shin-lijn (Nieuwe-lijn) Shinjuku -
Sasazuka
3,6 4 1980
Dōbutsuen-lijn Takahatafudō -
Tama-Dōbutsukōen
2,0 2 29 april 1964
Keiō Keibajō-lijn Higashi-Fuchū -
Fuchū-Keiba-Seimon-mae
0,9 2 29 april 1955
Totaal 7 lijnen 88,3  

De kortste van alle lijnen is de Dōbutsuen-lijn (Tama-dierentuinlijn), die tussen Takahatafudō en de dierentuin van Tama op en neer rijdt. Bij het station Tama-Dōbutsukōen (Tama-dierentuin) is een soort speelhal met treintjes (Keiō Rail-land).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]