Shonan Monorail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shonan Monorail
Shonan Monorail 5000 Ofuna.jpg
Basisgegevens
Locatie Kamakura en Fujisawa, Japan
Vervoerssysteem Monorail
Startdatum maart 1970[1]
Lengte trajecten 6,6 km[2]
Aantal lijnen 1
Aantal stations 8
Metrokaart
Metrokaart
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Shonan Monorail (jap.:湘南モノレール Shōnan Monorēru) is een monorailsysteem dat uit één lijn bestaat met een lengte van 6,6 kilometer. De monorail ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Tokio en verloopt grofweg in noordoost-zuidwestelijke richting. De lijn verloopt met name door Kamakura en nabij de Sagamibaai voor een kleiner deel ook door Fujisawa, beide steden zijn onderdeel van Groot-Tokio.[2] Het bedrijf Mitsubishi bezit ongeveer 90% van de aandelen van het bedrijf dat de monorail exploiteert.

Netwerk[bewerken]

Er werd gekozen voor een monorail vanwege de nauwe straten in het gebied en de heuvelachtigheid, op enkele plaatsen komen hellingen met een steilte tot 10% voor. De monorail is gebaseerd op het van oorsprong Franse SAFEGE-systeem. Nadat een test met dit systeem in Yokohama succesvol verliep, werd voor dit type vervoer gekozen. Na een bouwtijd van slechts twee jaar werd het eerste deel van de lijn geopend. De lijn is enkelsporig uitgevoerd, er zijn vier punten waar de voertuigen elkaar wel kunnen passeren (zie ook de figuur rechts). Een bijzonderheid zijn twee tunnels binnen de Shonan Monorail, met een lengte van 451 en 205 meter.

Het systeem heeft aan beide uiteinden aansluiting op andere spoorlijnen; de noordelijke eindhalte van de monorail ligt direct naast station Ofuna, gelegen aan de Tokaido-lijn. Het zuidelijke eindpunt ligt nabij station Enoshima, een halte van de spoorlijn Enoden.

Stations[bewerken]

Onderstaande tabel toont de stationsnamen, de afstanden tussen de haltes en de overstapmogelijkheden naar treinen.

Stationsnaam Japans Cumulatieve afstand (km) Overstappen naar
Station Ofuna 大船駅 0 Tokaido-lijn
Fujimichō 富士見町駅 0,9
Shōnan-Machiya 湘南町屋駅 2,0
Shōnan-Fukasawa 湘南深沢駅 2,6
Nishi-Kamakura 西鎌倉駅 4,7
Kataseyama 片瀬山駅 5,5
Mejiro-Yamashita 目白山下駅 6,2
Station Enoshima 湘南江の島駅 6,6 Enoden

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]