Luchthaven Tirana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchthaven Tirana Nënë Tereza
Aeroporti Nënë Tereza
Rinas.JPG
IATA: TIA ICAO: LATI
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Luchthaven Tirana SHPK
Plaats Rinas / Tirana
Hoogte 38 m
Coördinaten 41° 25′ NB, 19° 43′ OL
Website www.tirana-airport.com.al
Locatie in Albanië
Luchthaven Tirana
Luchthaven Tirana
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
18/36 2.750 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Luchthaven Tirana Nënë Tereza (Albanees: Aeroporti Nënë Tereza) is de enige internationale luchthaven in Albanië. De luchthaven wordt ook wel luchthaven Rinas genoemd omdat de luchthaven bij het dorpje Rinas ligt (gemeente Nikël), zo'n 25 kilometer ten noordwesten van Tirana. De luchthaven is in 2001 vernoemd naar moeder Teresa, die van Albanese komaf was.

Terminal[bewerken]

De luchtverkeersapparatuur en -faciliteiten zijn erg gemoderniseerd door investeringen van de eigenaar SHPK, een handelsorganisatie onder leiding van Hochtief AirPort. Hochtief heeft vanaf 23 april 2005 een 20 jaar durende concessie.

De concessie omvatte de bouw van een compleet nieuwe passagiersterminal en diverse infrastructurele verbeteringen, met inbegrip van de bouw van een nieuwe toegangsweg. De nieuwe faciliteiten deden hun intreden op 23 maart 2007, wat een aanzienlijke verbetering werd van de diensten die worden aangeboden aan luchtreizigers in Albanië, maar ze hebben nog geen vliegtuigslurf zodat passagiers niet naar buiten hoeven. De nieuwe terminal van de huidige capaciteit (miljoen per jaar) werd overtroffen in hetzelfde jaar. Daarom werd aan de exploitant gevraagd om te investeren in een project van twee jaar expansie.

In 2007 kreeg de luchthaven een verkeersrecord met de terminal. Toen kreeg Luchthaven Tirana haar beste cijfers qua passagiers en vracht ooit, door 1.107.325 miljoen passagiers en 3.482 ton vracht te halen. De passagiersaantallen stegen met 22% vergeleken met 2006 en de vracht met 65%. Uit de archieven bleek dat er ook nog een record aan vliegtuigbewegingen was, die een stijging van 15% doormaakte ten opzichte van 2006. In 2010 waren er 1.536.822 passagiers.

Sinds 2005, door de aanname van het beheer door Hochtief AirPort, hebben aanzienlijke verbeteringen hebben voorgedaan aan de (infrastructurele) uitbreiding van de luchthaven en de omliggende faciliteiten voor de behoeften van de passagiers.

Externe link[bewerken]