Lucia Rijker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lucia Frederica Rijker
Rijker tijdens een gevecht in 2003 (links)
Rijker tijdens een gevecht in 2003 (links)
Algemene informatie
Bijnaam Lady Tyson
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Geboortedatum 6 december 1967
Geboorteplaats Amsterdam
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Sport

Lucia Frederica Rijker (Amsterdam, 6 december 1967) is een Nederlands kickbokser, bokser en actrice. Haar bijnaam luidt Lady Tyson.


Geboren[bewerken]

Rijker is geboren in de Statenjachtstraat in Amsterdam Noord en groeide op met vier kinderen thuis.

Bokscarrière[bewerken]

Zowel in het kickboksen als het gewone boksen was Rijker jarenlang ongenaakbaar. Ze won al haar profwedstrijden - 36 in het kickboksen, waarvan 25 door knock-out en zeventien in het boksen waarvan veertien op knock-out.

In haar jonge jeugd deed Rijker aan judo, softbal en schermen. Op haar vijftiende begon ze met kickboksen. Bij sportschool Vos stond ze onder begeleiding van haar sensei Johan Vos, trainde ze met andere toppers zoals Mousid Akhamrane, Ivan Hippolyte en Ernesto Hoost. Ze won uiteindelijk vier verschillende wereldtitels. Daarna verlegde ze haar focus naar het gewone boksen waarin ze twee wereldtitels behaalde. De enige kickbokswedstrijd die ze verloren heeft was een demonstratiepartij tegen een man.

Haar volledige boks- en kickboksrecord is op dit moment 54-0-0 (54 gewonnen, 0 verloren, 0 gelijk), met 39 gevechten gewonnen op KO (knock-out). Haar boksrecord is 17-0 met 14 gevechten gewonnen op KO. Haar laatste gevecht was op 20 mei 2004 tegen Deborah 'Sunshine' Fettkether. Dit gevecht won ze na 10 rondes op punten.

Filmcarrière[bewerken]

Naast haar bokscarrière speelde Rijker ook in een aantal films. Eerst in de vorm van een documentaire over vrouwenboksen (Shadow Boxers), maar later ook in speelfilms zoals Rollerball. In 2004 speelt ze in de met Oscars gewaardeerde film Million Dollar Baby van regisseur Clint Eastwood de belangrijke rol van Billie the Blue Bear, die de regerende wereldkampioene boksen is. Naast deze rol was Rijker ook de persoonlijke trainster van hoofdrolspeelster Hilary Swank op boksgebied.

Begin 2008 werd bekendgemaakt dat Rijker een rol speelt in de elfde Star Trek-film, als Romulan Communications Officer. De film werd in 2009 in de bioscoop uitgebracht.

Voor de Boeddhistische Omroep Stichting presenteerde zij het programma 'Lucia in de Ring', waarin 4 personen hun visie op het onderwerp democratie gaven. Daarnaast presenteerde zij ook het programma Lucia en de liefde voor diezelfde omroep.

Lucia is een van de deelneemsters van het programma 71° Noord dat in 2008 door RTL 5 werd uitgezonden.[1]

Ook deed Lucia Rijker mee in De Pelgrimscode, een televisieprogramma van de EO.

In 2014 doet ze mee aan het tweede seizoen van het SBS 6-programma Sterren Springen Op Zaterdag.

Externe link[bewerken]