Halvemaantjesmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Lunularia cruciata)
Lunularia cruciata
Halvemaantjesmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermossen)
Klasse:Marchantiopsida
Onderklasse:Marchantiidae
Orde:Marchantiales
Familie:Lunulariaceae (Halvemaantjesmosfamilie)
Geslacht:Lunularia
Soort
Lunularia cruciata
(L.) Dumort. ex Lindb.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lunularia cruciata op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het halvemaantjesmos (Lunularia cruciata) is een levermossoort in de familie Lunulariaceae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het halvemaantjesmos vormt aan beide zijden lichtgroene, ietwat glanzende thalli, die ongeveer 5 cm lang en 1 cm breed zijn. Het groeit vaak in uitgestrekte dekens en zit vast op het substraat. Kenmerkend zijn de halvemaanvormige broedbekers, waaraan het mos zijn naam dankt. Ze bevatten talrijke broedlichamen waarmee het mos zich vegetatief kan voortplanten.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het halvemaantjesmos groeit op basische, vochtige, kalkrijke, voedselrijke, vaak tegen vorst beschermde locaties en koloniseert zowel grond als gesteente (het is bijvoorbeeld niet ongewoon op muren). Het komt echter ook veel voor langs beken en rivieren, in kassen, tuinen en parken. Lunularia cruciata wordt gevonden tussen het plaveisel in oude binnensteden, langs oevers van rivieren en op paden van oude kwekerijen en landgoederen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het halvemaantjesmos komt veel voor in West-Europa, waar het inheems is in de regio rond de Middellandse Zee. In Nederland komt het vrij algemeen voor. Het werd waarschijnlijk in de 19e eeuw geïntroduceerd vanuit het Middellandse Zeegebied.

Het komt ook veel voor in Californië, waar het nu "wild" groeit, en het staat bekend als een geïntroduceerd onkruid in tuinen en kassen in Australië. In Noord-Amerika groeit de soort alleen in een steriele vorm.