Machiel de Graaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Machiel de Graaf
Machiel-de-graaf-1350654432.jpg
Algemene informatie
Geboren 26 juni 1969
Functie Lid Tweede Kamer, gemeenteraadslid
Partij PVV
Politieke functies
2010-2014 Lid gemeenteraad van Den Haag
2011-2014 Voorzitter PVV-fractie gemeenteraad Den Haag
2011-2012 Lid Eerste Kamer (fvz)
2012-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Machiel de Graaf (Scheveningen, 26 juni 1969) is een Nederlands politicus namens de PVV. Hij was, tot maart 2014, fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag en was lijsttrekker voor zijn partij bij de Eerste Kamerverkiezingen 2011. Van 7 juni 2011 tot 19 september 2012 was hij als fractievoorzitter lid van de Eerste Kamer. Sinds 20 september 2012 is De Graaf lid van de Tweede Kamer.[1] Hij zetelt ook in het Beneluxparlement.

Loopbaan[bewerken]

Voor zijn politieke carrière was De Graaf onder meer werkzaam als fysiotherapeut en in de farmaceutische industrie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2010 stond De Graaf op de tweede plaats van de kandidatenlijst van zijn partij in Den Haag, waardoor hij zitting kreeg in de gemeenteraad van Den Haag. In de raadsfractie van de PVV werd hij vicevoorzitter. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010 werd hij de 41e kandidaat. In januari 2010 werd hij voorzitter van de raadsfractie, doordat voormalig fractievoorzitter Sietse Fritsma de raad verliet. In de gemeenteraad houdt De Graaf zich bezig met onder meer islam, integratie, kunst en cultuur, milieu en klimaat. In de Eerste Kamer was hij actief op de portefeuilles algemene politiek, islam, immigratie/integratie en Europa. In de Tweede Kamer behandelt hij de portefeuilles integratie en islam, infrastructuur en milieu, klimaat en subsidies.

Sinds november 2010 tot aan zijn Tweede Kamerlidmaatschap was De Graaf beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de PVV[2]. Volgens zijn partijgenoten is de loopbaan van De Graaf een voorbeeld van de baantjesmachine van de PVV. Zo zou hij nooit werkelijk als beleidsmedewerker gewerkt hebben, maar desondanks toch royaal voor die functie beloond zijn.[3].

Machiel de Graaf stond op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 op de 15de plek.[4]

Opspraak[bewerken]

Kamerlid Machiel de Graaf heeft in de periode 2010 tot september 2012 drie functies gecombineerd, terwijl dat volgens partijgenoten onmogelijk was. Naast het fractievoorzitterschap in de Haagse gemeenteraad en in de Eerste Kamer werkte De Graaf drie dagen in de week als beleidsmedewerker van Tweede Kamerleden. De twee parlementariërs voor wie hij officieel werkte, bevestigen dat hij zelden of nooit beschikbaar was. Zij weigerden daarom in april in te gaan op een verzoek van het hoofd Personeel van de PVV om De Graafs werk inhoudelijk te beoordelen. Hij bleef desondanks aan als beleidsmedewerker en ontving tot de verkiezingen driemaal salaris.[5].

Persoonlijk[bewerken]

De Graaf komt uit een vissersfamilie, woont samen en heeft 3 dochters[6].

Externe links[bewerken]