Magic 8-Ball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Magic 8-Ball

De Magic 8-Ball is een speeltje gebruikt voor waarzeggerij of als adviesgever, vervaardigd door Mattel.

Geschiedenis[bewerken]

Een 8-ball werd in de jaren 1940 gebruikt als een waarzeggerij-apparaat in de Three Stooges short, You Nazty Spy, waar het werd aangeduid als een "magische bal". In de huidige vorm bestond de Magic 8-Ball nog niet tot 1950. Het functionele component werd uitgevonden door Albert C. Carter, die werd geïnspireerd door een apparaat "waarmee de geesten zouden schrijven" dat werd gebruikt door zijn moeder, een helderziende uit Cincinnati. Als eigenaar van de winkel werd Max Levinson benaderd door Carter over de opslag van het apparaat, die zijn zwager Abe Bookman belde, een afgestudeerde van Ohio Mechanics Institute. In 1944 diende Carter een patent in voor zijn apparaat, overgedragen aan Bookman, Levinson, en een andere partner wat Alabe Crafts, Inc. (Albert en Abe) werd in 1946. Onder de Alabe naam brachten ze het product op de markt als een apparaat als The Syco-Seer. Carter, die volgens Bookman een alcoholist was, stierf ergens voordat het octrooi in 1948 werd verleend. Bookman maakte al snel verbeteringen aan de Syco-Seer en in 1948 werd het ingekapseld in een iriserende kristallen bol. Hoewel het product succesvol was, trok het vernieuwde product de aandacht van Brunswick Billiards uit Chicago. In 1950 gaven ze Alabe Crafts de opdracht een versie te maken met de vorm van een traditionele zwart-witte 8-ball.

Ontwerp[bewerken]

De Magic 8-Ball is een holle plastieken bol die lijkt op een extra grote zwart-witte biljartbal met nummer 8. Van binnen bevindt zich een cilindrisch reservoir met een witte, plastieken icosahedrale dobbelsteen drijvend in alcohol met opgeloste donkerblauwe kleurstof. Elk van de twintig vlakken van de dobbelsteen heeft een positieve, negatieve of vrijblijvende uitspraak in het Engels gedrukt in reliëf. Op de bodem van de Magic 8-Ball zit een transparant venster waardoor deze berichten te lezen zijn.

Om de bal te gebruiken, moet het venster aanvankelijk naar beneden gericht zijn. Na het aan de bal vragen van een ja–neevraag, kan de gebruiker de bal omdraaien waardoor de vloeistof en dobbelsteen in beweging worden gebracht. Wanneer de dobbelsteen naar boven drijft en een van de zijden tegen het venster wordt gedrukt, verdringen de reliëfletters de blauwe vloeistof zodat de boodschap in witte letters op een blauwe achtergrond wordt getoond. Hoewel veel gebruikers de bal schudden voordat de bal wordt omgedraaid om naar de boodschap te kijken, waarschuwen de instructies dat niet te doen omdat dat kan leiden tot bellen.

Mogelijke antwoorden[bewerken]

De 20 antwoorden van de Magic 8-Ball met (niet-officiële) Nederlandse vertaling erachter zijn:

  It is certain Het is zeker     Reply hazy, try again Reactie is wazig, probeer opnieuw
  It is decidedly so Het is beslist zo   Ask again later Vraag later opnieuw
  Without a doubt Zonder twijfel   Better not tell you now Beter je nu niet te zeggen
  Yes – definitely Zeer zeker   Cannot predict now Niet nu te voorspellen
  You may rely on it Je kunt erop vertrouwen   Concentrate and ask again    Concentreer je en vraag opnieuw
  As I see it, yes Volgens mij wel   Don't count on it Reken er niet op
  Most likely Zeer waarschijnlijk   My reply is no Mijn antwoord is nee
  Outlook good Goed vooruitzicht   My sources say no Mijn bronnen zeggen nee
  Yes Ja   Outlook not so good Vooruitzicht is niet zo goed
  Signs point to yes Tekenen wijzen op ja   Very doubtful Zeer twijfelachtig

Tien van de mogelijke antwoorden zijn bevestigend (), 5 zijn negatief () en 5 zijn vrijblijvend (). Gebruik makend van het coupon verzamelingenprobleem in de kansrekening, kan worden aangetoond dat het gemiddeld 72 resultaten nodig heeft om alle 20 antwoorden minstens één keer te laten verschijnen.[1]

Externe links[bewerken]

Patenten[bewerken]