Main River (Avalon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Main River
Lengte 2,2 km
Hoogte (bron) ca. 90 m
Hoogte (monding) 0 m
Verhang 41 m/km
Bron Samenvloeiing Millers Pond River en Western Pond River
47° 37′ NB, 52° 50′ WL
Monding Conception Bay
47° 38′ NB, 52° 51′ WL
Plaatsen Portugal Cove
Stroomt door Newfoundland (Canada)
Main River (Avalon) (Newfoundland)
Main River (Avalon)
Main River (Avalon)
Zicht op de haven van Portugal Cove met aanschuivende auto's op Ferry Terminal Road. De brug over de Main River (rechts) en het bovenste gedeelte van de waterval (uiterst rechts) zijn zichtbaar.
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Main River is een 2,2 km lange beek in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[1] Ze stroomt door de gemeente Portugal Cove-St. Philip's in het uiterste zuidoosten van het eiland Newfoundland.

De waterloop is vooral bekend vanwege de waterval waarmee ze uitmondt in de haven van Portugal Cove.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Main River begint aan de samenvloeiing van twee beken in het oostelijke gedeelte van het dorp Portugal Cove, namelijk de Millers Pond River en de kleinere Western Pond River. Vanaf dat punt stroomt de beek 1,3 km in noordwestelijke en daarna nog 900 m in zuidwestelijke richting om uiteindelijk uit te monden in Conception Bay.

Gedurende zijn hele loop stroomt de Main River doorheen woonwijken en parallel aan Portugal Cove Road (NL-40), de verbindingsweg naar St. John's. De beek stroomt daarbij achtereenvolgens onderdoor Nice Lane, Legion Road, Brookside Place, Churchills Road, Jordan Place, Anglican Cemetery Road, Mitchells Road, Hardings Hill en Ferry Terminal Road.

Waterval[bewerken | brontekst bewerken]

De Main River mondt na 2,2 km uiteindelijk uit in de haven van Portugal Cove, die belangrijk is als veerhaven voor Bell Island. De laatste 80 meter van de waterloop zakt die vanop 20 m hoogte tot op zeeniveau, met onder andere een meer dan 10 m hoge waterval aan de oostzijde van Ferry Terminal Road. De waterval is een opvallend zicht in de haven van het dorp en is goed zichtbaar voor de autobestuurders die aanschuiven om een van de dagelijkse veerboten naar Bell Island te nemen.

Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De Main River en zijn oevers zijn in het kader van natuurbescherming over de volledige loop beschermd door een samenwerking tussen het gemeente- en provinciebestuur.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]