Major Anya Amasova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anya Amasova
James Bond-personage
Geslacht Vrouw
Rol Bondgirl
Toetreding KGB (film)
SMERSH (roman na de film)
Staat Actief
Gespeeld door Barbara Bach
Lijst van personages
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Majoor Anya Amasova is een personage uit de James Bondfilm The Spy Who Loved Me (1977) gespeeld door actrice Barbara Bach. Anya is werkzaam bij de KGB als agent xxx (Triple X), onder leiding van generaal Gogol. De inlichtingendiensten van Engeland en Rusland slaan de handen ineen om de wereld voor een catastrofe te behoeden. Samen met James Bond wordt Anya op het spoor gezet van scheepsmagnaat Stromberg die een wereldvernietigend plan heeft bedacht. Aan Bond en Anya de taak hem tijdig te stoppen. Ze worden al snel concurrenten en moeten allebei een microfilm opsporen. Ze komen daarbij in Egypte en vechten daar tegen Jaws. Bond en Amasova weten te ontkomen en later verdoofd Amasova Bond en krijgt zij de microfilm. Later hebben de MI6 en de KGB echter gekozen om samen te werken en worden Bond en Amasova naar Sardinië gestuurd. Wanner Bond en Amasova per trein reizen, redt Bond het leven van Amasova en dan gaan ze samen slapen.

In Sardinië doen ze zich voor als een marinewetenschapper en zijn vrouw om naar Atlantis, het hoofdkwartier van Stromberg, te komen. Daarna worden ze achterna gezeten maar Bond en Amasova overleven het.

De relatie tussen Bond en Anya wordt danig onder druk gezet door de moord die Bond aan het begin van het verhaal heeft gepleegd. Nadat 007 in een hinderlaag was gelokt in het Oostenrijkse Berngarten, weet hij te ontsnappen door zijn belager te doden. En laat deze KGB-agent nu net Anya's verloofde Sergei Barsov zijn. Wanneer Anya erachter komt dat Bond Barsovs dood op zijn geweten heeft, zweert zij hem te doden als hun gezamenlijke missie is voltooid.

Later gaan ze in de Liparus (de tanker van Stromberg die onderzeeërs opslokt.) Wanneer ze zijn opgeslokt vertelt Stromberg zijn plan en gaat er daarna met Amasova vandoor. Later als de Liparus vernietigt is, Stromberg vermoord is en Jaws verslagen is redt Bond en Amasova en gaan ze in een reddingscapsule. Amasova herrinert Bond eraan dat ze hem zou neerschieten en pakt zijn pistool en schiet in een fles. Als Bonds laatste wens blijkt te zijn: "Zullen we die natte kleren uittrekken" gaan ze met elkaar naar bed. Later worden ze door hun superieuren in bed betrapt.

Zie ook[bewerken]