Honeychile Rider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Honeychile Rider
James Bond-personage
Geslacht Vrouw
Rol Bondgirl
Toetreding Schelpen duiker
Staat Actief
Gespeeld door Ursula Andress
Lijst van personages

Honeychile Rider is een personage uit de James Bond-roman Dr. No (1958) van Ian Fleming en de gelijknamige film Dr. No (1962). Ze werd gespeeld door de Zwitserse actrice Ursula Andress en haar stem werd ingesproken door Nikky van der Zyl. Ze was de eerste Bondgirl uit de James Bond-filmreeks die sexy de zee uit kwam in een witte bikini. Die scène werd later weer gespeeld door Halle Berry in de Bondfilm Die Another Day (2002).

Boek[bewerken]

Honeychile Rider is een Jamaicaanse schelpenduikster, toen ze vijf jaar oud was werd haar huis platgebrand, ze groeide hierna op met haar nanny in een kelder, tot die stierf. Rider is als jong meisje bij haar thuis verkracht.

Rider duikt schelpen op dicht bij Crab Key om die te verkopen om een operatie te kunnen betalen voor haar gebroken neus. Op een dag ontmoet ze hierbij James Bond die op een onderzoek is met zijn vriend Quarrel naar de eigenaar van het eiland Dr. Julius No.

Rider beweert net als Quarrel dat er op Crab Key een draak is, maar Bond wil dit niet geloven. Op een nacht ontdekken ze dat die draak een tank blijkt te zijn die vuur spuwt. Quarrel wordt vermoord door de tank en Bond en Rider worden gevangengenomen door Dr. No. Daarop worden ze uitgekleed en onder de douches gezet omdat ze besmet zouden zijn. Ze worden beiden een tijdje vastgehouden en ontmoeten daarna tijdens een diner Dr. No die metalen handen heeft.

Rider wordt hierna meegenomen en vastgebonden aan rotsen waar ze gevoerd wordt aan krabben, maar ze beweert dat de krabben geen mensenvlees eten en haar dus niks zullen doen, ze weet hieruit te ontsnappen en Bond weet Dr. No's plannen te verijdelen en hem uit te schakelen. Bond ontsnapt met Rider van het eiland met een boot en hij vertelt haar dat zij hem mee zal nemen naar New York om haar neus weer vast te krijgen. Ze beginnen aan het einde van het boek een relatie met elkaar.

Film[bewerken]

In de film is haar naam gewijzigd in Honey Ryder, James Bond ontmoet haar hier net als in het boek op Crab Key. De sexy blondine komt in een witte bikini de zee uitlopen terwijl zij het liedje "Under the Mango Tree" zingt, Bond zingt dit liedje mee en zo ontmoeten ze elkaar. Bond zegt dat hij haar geen kwaad zal doen, ze worden al snel aangevallen waarbij ze samen met Quarrel achter rotsen schuilen.

Honey beweert net als Quarrel dat er een draak op Crab Key zou zijn maar Bond wil dit niet geloven. Later gaan ze door een moeras op het eiland door maar daar worden ze door dezelfde mannen aangevallen die ditmaal honden bij zich hebben. Bond weet een van de mannen neer te steken. Als ze hierna eventjes uit rusten vertelt Honey dat haar vader vroeger ook schelpen opdook, maar toen hij bij Crab Key was is hij nooit meer teruggekomen. Honey is nooit naar school geweest maar gebruikte een encyclopedie ze begon bij de A en is nu bij de T.

's Avonds ontdekken ze dat de draak een tank is die vuur spuwt, Quarrel wordt vermoord door een vlam van de tank en Bond en Ryder worden gevangengenomen door Dr. No. Als ze meegenomen zijn naar Dr. No's hoofdkwartier worden ze uitgekleed en onder de douches gezet omdat ze besmet zouden zijn in het moeras, ze worden naar hun kamer gebracht waar ze koffie krijgen met een slaapmiddel erin. 's Avonds worden ze bezocht door Dr. No waarbij zijn gezicht nog niet te zien is.

Een dag later als ze weer wakker zijn moeten ze naar een diner met Dr. No, Honey komt halfnaakt haar bed uitlopen in haar onderbroek. Eenmaal bij het diner ontmoeten ze Dr. No die beschikt over metalen handen. Honey wordt hierna meegenomen en Bond wordt in een cel vastgehouden.

Later, als Bond erin geslaagd is Dr. No te vermoorden, treft hij Honey vastgebonden aan de grond aan, hij weet haar te redden en met haar van het eiland te ontsnappen met een boot. Aan het einde worden ze gered door Bonds vriend Felix Leiter door hun bootje aan de grote boot vast te maken met een touw. Bond zoent met Honey en maakt het touw stiekem los om nog lang van haar te genieten.

Trivia[bewerken]

  • In het latere boek On Her Majesty's Secret Service vertelt Bond dat Rider vertrokken is naar Philadelphia, waar ze onder de naam Wilder getrouwd is met een dokter en twee kinderen met hem heeft.
  • De scène waarin Honey in bikini de zee uit komt is ook nog gespeeld door James Bond zelf in Casino Royale (2006).