Maleisisch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maleisisch (Bahasa Malaysia)
Gesproken in Maleisië
Rang 56
Taalfamilie

Austronesisch

Malayo-Polynesisch
Maleisisch
Malayan
Lokaal Maleis
Maleisisch
Alfabet Latijns alfabet
Officiële status
Officieel in
Taalcodes
ISO 639-3 ind
Portaal  Portaalicoon   Taal
Taalgebied van het Maleisisch

Het Maleisisch (Bahasa Malaysia, letterlijk "taal van Maleisië") is de officiële taal van Maleisië. Zoals het Indonesisch is deze taal is mede gebaseerd op de officiële standaard van het Maleis die geënt is op het Bahasa Riau, waardoor deze talen sterk op elkaar lijken. De taal wordt gesproken in de dertien staten die deel uitmaken van Maleisië, en die liggen op het schiereiland Malakka, het noordelijke deel van Borneo en eilanden die hiertoe horen.

Volgens de grondwet van Maleisië is de officiële taal van het land het Maleis, maar de regering van het land verwijst hier af en toe ook naar als Maleisisch. De taal wordt door de meerderheid van de bevolking van Maleisië gesproken, maar de meeste inwoners van het land leren een locale vorm van de taal of een andere moedertaal voordat zij het Maleisisch leren. Het Maleisisch is een verplicht vak in het lager en voortgezet onderwijs.[1]

Dat de taal voor velen een tweede taal is, is onder meer duidelijk uit het feit dat een deel van de Maleisiërs een of ander accent in hun Maleis hebben. De uitspraak van mensen wier moedertaal het Maleisisch is, zal meer overeenkomen met die van bijvoorbeeld moedertaalsprekers van het Indonesisch, hoewel de woordenschat van beide talen op veel punten evengoed sterk verschilt.

Doordat Maleisië een voormalige kolonie was van Engeland, zal de taal meer leenwoorden ontlenen aan het Engels dan bepaalde andere varianten van het Maleis.

Binnen het land worden tenminste tien dialecten van het Maleisisch onderscheiden.[2]

Vaak wordt het woord Maleis abusievelijk als synoniem gezien van het woord Maleisisch. Weliswaar is het Maleisisch van Maleisië een vorm van het Maleis, maar ook bijvoorbeeld het Indonesisch en talloze dialecten zijn vormen van het Maleis, en het begrip Maleis is zodanig algemener, dat het wel als macrotaal wordt beschouwd, dit in tegenstelling tot Maleisisch, dat specifiek staat voor de nationale taal van het land Maleisië.