Naar inhoud springen

Manja Blok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2020 om 22:40. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Manja Blok
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1964
Amsterdam
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Koninklijke Luchtmacht
Dienstjaren 1987-1999
Rang kapitein-vlieger
Eenheid 322 squadron
Slagen/oorlogen Operatie Deny Flight
Ander werk Verkeersvlieger

Manja Blok (Amsterdam, 1964) is een Nederlands piloot. Ze was de eerste operationele vrouwelijke F-16-piloot ter wereld.

Blok groeide op in Amsterdam. Nadat ze het Atheneum-B had afgerond ging ze op aanraden van haar vader naar de Rijksluchtvaartschool. Ze haalde echter het toelatingsexamen niet. Het advies was: ongeschikt als piloot. Hierna werkte ze een jaar en vervolgens besloot ze, net als haar moeder, een opleiding tot schoonheidsspecialist doen.

Koninklijke Luchtmacht

In 1986 bezocht ze een open dag van de Koninklijke Luchtmacht. De veelzijdigheid van het werk bij defensie trok haar aan en ze besloot zich in te schrijven. Bij een vraag op het inschrijfformulier over mogelijke functies kruiste ze "piloot" aan. Tot haar eigen verbazing kwam ze door alle selectieprocedures heen en kon ze bij de Koninklijke Luchtmacht beginnen aan de opleiding tot vlieger. De eerste keer dat ze in een vliegtuig stapte, was een trainingsvlucht in een Beechcraft Bonanza op vliegveld Eelde. In eerste instantie twijfelde ze nog of dit was wat ze wilde, maar toen een instructeur in een F-16 vlak over haar hoofd vloog, wist ze wat ze wilde worden: F-16-piloot. Ze doorliep de opleiding tot helikopterpiloot en vertrok naar de Verenigde Staten voor een opleiding tot straaljagerpiloot op de Sheppard Air Force Base in Texas. Eerst voor de F-5 en hierna voor de F-16. In de jaren 80 had de Koninklijke Luchtmacht alle functies opengesteld voor zowel mannen als vrouwen. Hierin liep Nederland internationaal gezien voorop.[1] Blok werd hierdoor in 1991 de eerste operationele vrouwelijke F-16-piloot ter wereld. Van 1987 tot 1999 werkte ze bij de Koninklijke Luchtmacht als gevechtsvlieger en wapenexpert.

Joegoslavië

In 1993 werd 322 squadron, waar Blok deel van uitmaakte, uitgezonden van Vliegbasis Leeuwarden naar de Italiaanse basis Villafranca om deel te nemen aan de Operatie Deny Flight boven het voormalig Joegoslavië ten tijde van de Joegoslavische oorlogen. De taak was om het door de Verenigde Naties ingestelde vliegverbod boven Bosnië-Herzegovina af te dwingen. De vraag om luchtsteun op de grond werd echter steeds luider. Met name rond ingestelde veilige enclaves zoals Srebrenica. Op 11 juli 1995 was Blok als vluchtleider met haar wingman bezig met een oefenmissie boven Italië toen de opdracht kwam om luchtsteun te geven boven Bosnië-Herzegovina. Hierop gooiden beide F16's bommen af op Servische tanks die oprukten in de richting van Srebrenica en hierna keerden ze terug naar de basis in Italië. Het was de eerste gevechtsactie van een Nederlands vliegtuig sinds de Tweede Wereldoorlog. Tot verdere acties kwam het niet omdat dit door de legerleiding niet werd toegestaan. Twee dagen later was Srebrenica gevallen.[2]

Burgerluchtvaart

In 1999 vertrok ze bij defensie om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. sinds 2000 is ze piloot bij Transavia. Zij werkt de laatste jaren als gezagvoerder van een Boeing 737-800.