Maredsous

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maredsous
Gehucht in België Vlag van België
Maredsous
Maredsous
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Namen (provincie) Namen
Gemeente Vlag Anhée Anhée
Coördinaten 50° 18′ NB, 4° 46′ OL
Overig
Postcode 5537
Detailkaart
Maredsous
Maredsous
Locatie in Namen (provincie)
Portaal  Portaalicoon   België

Maredsous is een gehucht in de Belgische provincie Namen dat is gelegen tussen Bergen en Dinant, in de vallei van de Molignée. Maredsous behoort tot Denée, een deelgemeente van de gemeente Anhée.

Abdij[bewerken]

In 1872 stichtten monniken van Beuron, gefinancierd door de lokale familie Declès, op een heuvelrug een abdij, gebouwd in neogotische stijl naar een ontwerp van architect Jean Bethune. Ze bestaat uit een grote kloosterkerk – in een van de twee torens hangt de op twee na grootste klok van België (na Mechelen en Doornik) – en een aantal gebouwen rond een vierkante binnenplaats. De kerk is publiek toegankelijk. Daarnaast is er een gastenverblijf en een ontvangstgebouw met winkels, museumruimte en restaurant dat vroeger de eetzaal voor het klooster was.

Er is ook een middelbare school (internaat en dagschool) voor jongens en meisjes. De school, Collège Saint Benoît genaamd, werd in 1881 gesticht en richt zich op de elite.

De bibliotheek van de abdij, begonnen vanaf de stichting, herbergt thans circa 400.000 boeken en is op aanvraag consulteerbaar.

De abdij geeft sinds 1884 de Revue Bénédictine uit, een wetenschappelijk tijdschrift gewijd aan kerkelijke geschiedenis en literatuur.

In de abdij bevinden zich ook de natuurwetenschappelijke collecties van Dom Grégoire Fournier (1863-1931). Het gaat om rijke collecties op het gebied van geologie, mineralogie, biologie, archeologie en vooral paleontologie. Het Centre Grégoire Fournier is een belangrijk wetenschappelijk museum, dat open staat voor bezoek.

De omgeving van Maredsous is een toeristisch geliefd oord. De uitgestrekte bossen geven gelegenheid tot wandelen, er zijn veel restaurants en campings in de buurt en er is op de voormalige spoorlijn door de vallei een "railbike", die zomer en winter in bedrijf is. In de Vallei van de Molignée bevinden zich ook de ruïnes van de gelijknamige burcht.

Plaatselijke specialiteiten, die overigens ook elders verkocht worden, zijn een abdijkaas en een abdijbier. De producten bevatten de naam "Maredsous" slechts als merknaam.

Abdijbier Maredsous[bewerken]

Het Maredsous-bier werd tot 1963 door de monniken van Maredsous geproduceerd, maar daarna toevertrouwd aan brouwerij Duvel Moortgat.

Maredsouskaas[bewerken]

Maredsouskaas is gemaakt van koemelk en heeft een vetgehalte van 45%. De kaas wordt sinds 1953 bereid en lijkt een beetje op de Franse kaas Port Salut. Vanaf 1959 wordt de kaasbereiding niet meer door het klooster gedaan maar door een melkcoöperatie. Dit bedrijf werd in 1990 overgenomen door de Franse groep BEL. Enkel de blokkaas die per kilo verkocht wordt, wordt nog op het grondgebied van het klooster gemaakt.

Externe links[bewerken]