Mariastichting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mariastichting (Haarlem)
Het hoofdgebouw van de Mariastichting uit 1899
Het hoofdgebouw van de Mariastichting uit 1899
Plaats Haarlem (Kamperlaan)
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Sluiting 2004
Het gebouw dat gedurende 35 jaren zichtbaar was in de skyline van Haarlem, in 2006 voordat de sloop begonnen was.
Het gebouw dat gedurende 35 jaren zichtbaar was in de skyline van Haarlem, in 2006 voordat de sloop begonnen was.
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Het kleinste kraantje van de sloper op het hoogste punt van Haarlem

De Mariastichting, organisatorisch vanaf 1989 deel uitmakend van het Spaarne Ziekenhuis, is een voormalig rooms-katholiek ziekenhuis in Haarlem. Het is eind 2004 gesloten en vervolgens - op het monumentale hoofdgebouw uit 1899 na - in 2006 afgebroken. In 1989 fuseerde de Mariastichting met het Diakonessenhuis in Heemstede en de nieuwe naam werd Spaarne Ziekenhuis. Na de fusie kwam een nieuw gebouw in Hoofddorp in gebruik en werd de oude Mariastichting gesloten.

Oorsprong[bewerken]

Het oorspronkelijke door architect A.A.M. Bruning (?) ontworpen ziekenhuis Mariastichting werd in 1899 ingewijd. Daarna is het ziekenhuis uitgebreid in de jaren 1907-1910, rond 1920, in 1933[1] en in 1953. Er werden in de loop der jaren meerdere vleugels aan het gebouw toegevoegd. De stichting kocht veel grond en een aantal huizen in de omgeving om zo ruimte te reserveren voor verdere uitbreidingen.

Hoogbouw[bewerken]

Door de sterke groei in de vraag naar ziekenhuisdiensten werd in de jaren vijftig en zestig op de locatie van de voormalige Mariastichting flink gebouwd, vernieuwd en herbestemd. In 1965 werd gestart met de realisatie van een algehele bouwkundige vernieuwing. In 1971 werd de hoogbouw in gebruik genomen. Aansluitend werd het oude gebouw aan de Kamperlaan 4 gerenoveerd. De hoogbouwflat van het ziekenhuis had 13 verdiepingen, was 65 meter hoog en werd bepalend voor het beeld in de omliggende omgeving[bron?]. Hiermee was het Spaarne Ziekenhuis het hoogste ziekenhuis van Nederland[bron?], het hoogste flatgebouw van Haarlem en tevens is het het hoogste gebouw ooit dat gesloopt is in Nederland[bron?]. De meeste Haarlemmers vonden deze ziekenhuisflat nooit echt in de omgeving passen[bron?].

Het oude hoofdgebouw (aan de Kamperlaan?) is in 2009 verbouwd tot woningen.

Trivia[bewerken]

De ziekenhuisscènes in de film Turks Fruit (1973) werden opgenomen op een nog niet in gebruik genomen etage van het nieuwe gebouw van de Mariastichting.

Bronnen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Hans Krol en Gerard Pley. Spaarne Ziekenhuis; van Diaconessenhuis en Mariastichting tot Spaarne Ziekenhuis. Haarlem, De Vrieseborch, 2005.