Marie-Claire Alain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marie-Claire Alain (links) in 1982.

Marie-Claire Alain (Saint-Germain-en-Laye, 10 augustus 1926 - Parijs, 26 februari 2013) was een Franse organiste en muziekpedagoge.

Biografie[bewerken]

Alain komt uit een muzikale familie in Saint-Germain-en-Laye in de buurt van Parijs. Haar vader was de componist en organist Albert Alain, haar broer de componist en organist Jehan Alain.

Ze studeerde orgel aan het Parijse conservatorium bij Marcel Dupré waar zij talrijke prijzen ontving voor onder andere interpretatie en improvisatie.

Als concertorganiste speelde zij wereldwijd meer dan 2000 concerten. Haar muziekopnames (meer dan 260) omvatten de gezamenlijke orgelwerken van Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, Nicolaus Bruhns, Georg Böhm, François Couperin, Nicolas de Grigny, Louis-Claude Daquin, Johann Pachelbel, Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck, Jehan Alain en Widor alsmede de orgelconcerten van Francis Poulenc, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Antonio Vivaldi.

Marie-Claire Alain was een veel gevraagde muziekpedagoge waarvoor zij eredoctoraten heeft ontvangen van de Colorado State University en van de Southern Methodist University in Dallas, Texas (USA).

Ze was actief tot het jaar 2001. In 2013 is zij overleden op 86-jarige leeftijd. [1]. Ze ligt begraven op cimetière de Saint-Germain-en-Laye.

Externe link[bewerken]