Marlène de Wouters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marlène de Wouters d'Oplinter)
Ga naar: navigatie, zoeken

Marlène Laurence Nathalie Josette (Marlène) jonkvrouw de Wouters d'Oplinter (Amsterdam, 18 februari 1963) is een Belgische televisiepersoonlijkheid, journaliste, presentatrice, auteur en tenniskampioene.

Biografie[bewerken]

De Wouters was de eerste Belgische tennisster die een WTA-ranking behaalde en stond mee aan de wieg van televisiezender VTM.

Ze maakt deel uit van de familie de Wouters, die voor het eerst in de adelstand werd opgenomen in 1766 en in 1820 in de Belgische adel werd opgenomen. De familie is verdeeld in verschillende takken, waaronder de Wouters d'Oplinter en de Wouters de Bouchout.

Haar vader, ridder Albéric de Wouters d'Oplinter (1927), advocaat en voorzitter van een verzekeringsmaatschappij, is reservecommandant van de luchtmacht. Hij behoorde, samen met baron Philippe van der Straeten Waillet (1928-2011) en enkele anderen tot de jongste Belgische verzetsleden in de Tweede Wereldoorlog. Hij stichtte de 'Union Vie' in Nederland en kreeg meerdere onderscheidingen voor zijn pionierswerk op het vlak van verzekeringen.

Hoewel ze werd geboren in Amsterdam, bezit Marlène de Wouters de Belgische nationaliteit. Zij is getrouwd met jhr. Hervé van Wassenhove, lid van de familie Van Wassenhove, handelsingenieur en informaticus. Ze hebben drie kinderen: Emily, Cédric en Juliette.

Tennisballerina[bewerken]

De Wouters werd in 1975 nationaal tenniskampioene van Nederland in de categorie Meisjes tot en met 12 jaar. Op haar veertiende behaalde ze een Europese jeugdtitel in Barcelona in het dubbelspel en een finaleplaats in het enkelspel. Op haar vijftiende en op haar zestiende won ze twee keer de nationale kampioenschappen in de categorie Meisjes tot en met 16 jaar. Het toernooi van De Hoop in Brussel won ze op haar zeventiende. Ze werd 'de tennisballerina' genoemd, door haar zwierige verschijning op de courts. Zij was de eerste Belgische tennisster op de WTA-ranking. Ze reisde vier jaar lang alleen de wereld af op zoek naar WTA-punten. Haar hoogste ranking in het enkelspel was 529 in 1987 en 377 in het dubbelspel, ook in 1987. Daarna liet ze haar presentatiewerk primeren. Door haar ervaring als tennisster mocht ze een aantal wedstrijden verslaan voor Sporza.

Presentatrice[bewerken]

In 1989 presenteerde De Wouters, samen met Lynn Wesenbeek, het openingsgala van VTM en werd een van de twee leading lady's van de eerste commerciële zender in Vlaanderen. Voor haar presentatiewerk kreeg De Wouters vijf Gouden Ogen, de Belgische publieksprijs. Ze werd bekroond als Beste presentatrice en voor Beste talkshow, een record bij de presentatrices. Zij presenteerde gedurende meer dan twintig jaar veel verschillende talkshows en discussieprogramma’s in Vlaanderen, vaak over maatschappelijke thema's zoals euthanasie, medische missers en echtscheidingen. Vanaf 2001 was zij ook nu en dan op de Nederlandse televisie te zien. Voor haar tv-programma's interviewde zij zowel onbekende getuigen als de groten der aarde.

Na dertien jaar verliet De Wouters VTM in 2002 en ging ze voor RTL 4 werken, waar ze Trendies presenteerde. Later maakte ze de overstap naar VT4 en werd ze de leading lady van VIJFtv waar ze verschillende talkshows presenteerde, onder meer het programma 'Marlène at Home' op Actua-TV. Tijdens de tweede Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren eind maart 2009 openden de Wouters en Wesenbeek de liveshow op VTM, zoals ze dat twintig jaar geleden deden op het openingsgala van VTM.

In 2014 ging ze aan de slag bij de RTBF, waar ze Libre échange gaat presenteren, een programma dat in het Europees Parlement zal worden uitgezonden.[1]

Naast haar televisiewerk modereert De Wouters vaak internationale conferenties en debatten over allerhande thema’s en maatschappelijke onderwerpen. Met haar even vlekkeloos Frans en Engels als Nederlands presenteert ze sinds 2003 de kandidaten tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd.

Voor de VRT versloeg ze de huwelijken van prins William en Kate Middleton, prins Albert van Monaco en Charlene Wittstock, van prinses Victoria van Zweden en Daniel Westling en van prins Guillaume van Luxemburg en Stéphanie de Lannoy.

Ster op de dansvloer[bewerken]

In 2007 was De Wouters opnieuw op VTM te zien als een van de deelnemers aan het programma Sterren op de Dansvloer. Ze werd de Belgische Jennifer Lopez genoemd na een rumba en een tango. Aanvankelijk danste ze met Wim Gevaert, maar nadat hij afgehaakt was, danste zij verder met Arend Vandevelde. Ze kregen 24 uur om aan elkaar te wennen en eindigden in de wedstrijd als derde.

Mooiste Belgische vrouw[bewerken]

In 2009 werd Marlène de Wouters in een grootschalig onderzoek onder vrouwen vanaf 30 jaar verkozen tot mooiste, meest sensuele en geloofwaardige Belgische vrouw in die leeftijdsgroep. Dat bezorgde haar de hoofdrol in een reeks TV-commercials, die ook in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika werden uitgezonden.

Overzicht van de gepresenteerde programma's[bewerken]

Programma's voor VTM van 1989 tot 2001[bewerken]

 • Op zaterdag (praatprogramma met persoonlijke getuigenissen over actuele gebeurtenissen van de voorbije week)
 • De Eeuwige strijd (wekelijks debatprogramma over actuele maatschappelijke onderwerpen)
 • Marlène exclusief (reportageprogramma ten huize van nationale en internationale persoonlijkheden)
 • Strikt vertrouwelijk (humoristische talkshow naar aanleiding van het tienjarig bestaan van VTM)
 • Marlène (rechtstreeks discussieprogramma over actuele, maatschappelijke onderwerpen)
 • Vakantiekriebels (zomermagazine)
 • Vakantiekriebels Late Night (25 minuten durend gesprek met één gast)
 • Sterren kijken (praatprogramma over astrologie)
 • Eén uit duizend (programma waarin een kijker hun één uit duizend in de bloemetjes zet)
 • De Sportshow (rechtstreeks praatprogramma rond sportactualiteit)
 • Zondagmatinee (interviews en reportages)
 • Levenslijnslotshow met Koen Wauters
 • Gala tienjarig bestaan VTM
 • Gala eenjarig bestaan VTM
 • Openingsgala VTM

Programma's voor RTL 4 van 2001 tot 2002[bewerken]

 • Trendies (reportageprogramma)
 • Beauty (interviewprogramma met mensen die uitblinken in hun vak)

Programma's voor VT4 en VIJFtv sinds 2002[bewerken]

 • Huis op Stelten (programma waarin kinderen het huis van hun ouders helemaal mogen restylen)
 • Vijf op Vijf (dagelijkse talkshow)
 • Vijf Laat (opvolger van Vijf op Vijf)
 • Bal Royal (reportageprogramma rond Europese koninklijke families)
 • Fit Naar School (programma waarin kinderen en hun ouders tips krijgen over gezond leven)

Programma's voor Actua-TV[bewerken]

 • Ontroerend Goed
 • Portretten van Vlaamse en internationale opiniemakers
 • Een boekenprogramma.

Publicaties[bewerken]

De Wouters d'Oplinter schreef de volgende boeken:

 • Etiquette. De regels van het spel (uitgeverij Lannoo, 1999), geschreven samen met Patricia de Prelle en Robert A. Remy.
 • Marlène Exclusief, Wat u niet te zien kreeg (uitgeverij Lannoo, 2000). Over haar ervaringen bij het maken van het gelijknamige programma, waarin ze groten der aarde interviewde.
 • Ministers in alle staten, (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 2008) werd voorgesteld in de Kamer en ingeleid door toenmalig Kamervoorzitter, nadien premier en vervolgens voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. In het boek interviewt ze vijf staatslieden: Willy Claes, Herman De Croo, Mark Eyskens, Jos Chabert en Mieke Vogels.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]