Naar inhoud springen

Vlaams Parlement TV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Actua-TV)
Vlaams Parlement TV
Logo
Land Vlag van België België
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Startdatum 8 april 2005
10 januari 2018
Genre Politieke zender
Ontvangst
Kabel Telenet
Orange
IPTV Proximus TV
Scarlet
Officiële website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Vlaams Parlement TV is een Vlaamse televisiezender die actualiteitsprogramma's maakt over het Vlaams Parlement.

De zender heette aanvankelijk Actua-TV, dat op initiatief van Ludwig Verduyn is gestart op 8 april 2005 en bracht verslag uit van de parlementaire werkzaamheden in zowel het Vlaams Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Europees Parlement. Op 10 januari 2018 is de zender veranderd van naam in vlaamsparlement.tv en zenden ze enkel nog uit vanuit het Vlaams Parlement. Dit nadat Actua-TV de opdracht van het Vlaams Parlement voor een parlementaire zender had binnengehaald.[1]

De nieuwszender is 24 uur op 24 te ontvangen in Vlaanderen. Vlaams Parlement TV zendt uit vanuit twee studio's: Studio Vlaams Parlement[2] (gelegen in de gebouwen van het parlement zelf) en Studio 2 in Anderlecht.

De Koepelzaal

[bewerken | brontekst bewerken]

Elke woensdag om 14 u. worden de actuele vragen in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement live uitgezonden. Dit zonder onderbrekingen of commentaar.

Actua-TV noemde zich de eerste Vlaamse nieuwszender die 24 uur op 24 te ontvangen is in Vlaanderen, al beperkt de zender zich hoofdzakelijk tot politiek nieuws dat in een carrousel (lus) wordt uitgezonden. Actua-TV bracht aanvankelijk meestal rechtstreekse verslagen vanuit het parlement of de partijbureaus en zond veel interviews uit. Ook de plenaire vergaderingen van het Vlaams Parlement werden rechtstreeks en integraal uitgezonden, meestal op woensdagnamiddag. Actua-TV had twee studio's: de Wetstraatstudio en Studio 2 in Gent. Sinds 2009 presenteerde Marlène de Wouters de programma's Ontroerend Goed en Marlène @ Home.

Vanaf 2006 organiseerde Actua-TV jaarlijks Actua-Talent, een wedstrijd voor jonge, beloftevolle tv-journalisten. De tien beste journalistieke eindwerken van vier Vlaamse hogescholen (Erasmushogeschool Brussel, Katholieke Hogeschool Mechelen, Hogeschool West-Vlaanderen en de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst NARAFI) werden voorgelegd aan een jury van politici met een journalistieke achtergrond.

Vlaams Parlement TV is te ontvangen via digitale televisie van Telenet (kanaal 42 in Vlaanderen en kanaal 142 in Brussel), via Proximus TV (kanaal 175 in Vlaanderen en Brussel)[3] of Orange (kanaal 80).

[bewerken | brontekst bewerken]
Njam!Studio 100 TVVlaams Parlement TVActua-TVKanaal ZMTV VlaanderenComedy Central VlaanderenTMF VlaanderenNickelodeon VlaanderenSpike VlaanderenNickelodeon VlaanderenNickelodeon VlaanderenMTV EuropePlay CrimePlay7Play6ZESPlay5VIJFVIJFtvPlay4VIERVT4LachtVitaliteit (televisiezender)VTM 4CAZ (televisiezender)Acht (televisiezender)VTM 3VitayaVTM Non-StopVTM KidsVtmKzoomVTM GOLDCAZ 2 (televisiezender)VTM Kids Jr.KadetJIMVTM 2Q2Q2Q2Q2Q2VTMBVNBVNKetnetOP12Sporza (multimedia)VRT CANVASVRT CANVASKetnetBRTN TV2BRTN TV2VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)VRT 1 (televisiezender)Vlaamse Radio- en TelevisieomroeporganisatieNationaal Instituut voor de Radio-omroepStudio 100Vlaams ParlementRoularta Media GroupParamount BeneluxPlay MediaConcentraDPG MediaNederlands publiek omroepbestelVlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie