Hogeschool West-Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen
Logo
Afkorting Howest
Motto Passie voor jouw toekomst
Locatie Vlag van België Brugge, Kortrijk, Oudenaarde, België
Opgericht 1995
Studenten 8500
Personeel 800
Lid van Associatie UGent
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Howest is een hogeschool in België met vestigingsplaatsen in Brugge, Kortrijk en Oudenaarde. Ze heeft meer dan 8500 studenten en stelt zowat 800 medewerkers tewerk. De administratieve zetel van Howest bevindt zich in Kortrijk.

De hogeschool biedt 29 bacheloropleidingen en 13 graduaatsopleidingen aan in de domeinen Bedrijf en organisatie, Design en technologie en Mens en welzijn.

Howest is lid van de Associatie UGent, met meer dan 70 000 studenten de tweede grootste associatie in Vlaanderen. Howest is een van de vijf publiekrechtelijke hogescholen in Vlaanderen, naast de HOGent, de PXL in Limburg, de Erasmushogeschool Brussel en de AP Hogeschool in Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Howest is in 1995 ontstaan uit de fusie van zes West-Vlaamse hogescholen: het Hoger Pedagogisch Instituut (de Normaalschool) en het Instituut Simon Stevin in Brugge, het HIEPSO en de Provinciaal Industriële Hogeschool in Kortrijk, het Vesaliusinstituut in Oostende en het HISS, Hoger Instituut voor Sociale Studies, in De Haan.

Roland Vermeesch, op dat ogenblik directeur van het HIEPSO, wordt de eerste algemeen directeur van de hogeschool. Prof. em. Jos Monballyu, dan gewoon hoogleraar aan de KULAK, wordt voorzitter van de raad van bestuur. De hogeschool behoudt de facto haar structuur met vijf departementen, geleid door een departementshoofd, elk met een eigen departementsraad en een eigen DOC (departementaal onderhandelingscomité). Op hogeschoolniveau is er een overkoepelende raad van bestuur. Het bestuurscomité volgt het dagelijks beleid op.

In 1999 wordt de campus in De Haan verlaten en wordt de opleiding Sociaal werk overgeheveld naar Oostende. In 2006 sterft Roland Vermeesch totaal onverwacht. Zijn functie wordt tijdelijk waargenomen door Lucien Bollaert, dan diensthoofd Onderwijs, Onderzoek en Dienstverlening.

In 2007 wordt Lode De Geyter, tot dan departementshoofd van het departement PIH (de vroegere Provinciaal Industriële Hogeschool),  aangesteld tot algemeen directeur. Jan Durnez, anno 2020 erelid van het Vlaams parlement en ereburgemeester van Ieper, wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur.

Van bij de start zet Lode De Geyter in op een grondige vernieuwing van de departementale structuur. In 2007 wordt Toegepaste psychologie overgeheveld van Oostende naar Brugge. Sociaal werk en Verpleegkunde volgen een jaar later. De campus in Oostende wordt verlaten. In 2010 worden de departementen afgeschaft. Voortaan is Howest opgedeeld in twee units: Opleidingen Brugge en Opleidingen Kortrijk en daarnaast faciliterende Algemene diensten. De departementsraden en de DOC’s verdwijnen. De raad van bestuur en het bestuurscomité zien toe op het beleid van de algemeen directeur, hierin bijgestaan door het managementcomité.

In 2013 worden de academische opleidingen van de vroegere Provinciaal Industriële Hogeschool zoals decretaal bepaald, overgedragen aan de Universiteit Gent. In 2016 krijgt Howest van de NVAO naar aanleiding van de Instellingsreview de hoogst mogelijke score en felicitaties voor haar Kritische reflectie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]