Mart Visser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mart Visser
Voorbeeld collectie prêt-à-porter (2017)

Mart Visser (Sleeuwijk, 10 juli 1968) is een Nederlands modeontwerper en beeldend kunstenaar.

Hij groeide op in Sleeuwijk en volgde een opleiding aan de Hogeschool Amsterdam, de Modeacademie Montaigne en het Saga International Design Centre in Kopenhagen. Hij liep stage bij Frans Molenaar, Anne Klein en Koos van den Akker.

Visser debuteerde met zijn eerste haute couture-collectie in 1993 en komt sindsdien tweejaarlijks met een nieuwe collectie. Daarnaast presenteerde hij in 2003 zijn eerste collectie van prêt-a-porter (confectiekleding). Naast kleding ontwerpt hij ook schoenen, tassen en brillen. Ook produceert hij bedrijfskleding, onder andere voor KLM en Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Zijn kantoor is gevestigd aan de Luchtvaartstraat in Amsterdam. Zijn bedrijf MV Design BV heeft zo'n 40 medewerkers.

In 2003/2004 presenteerde het Gemeentemuseum Den Haag een overzichtstentoonstelling van zijn werk, onder de naam Mart Visser Haute Couture. Rond diezelfde tijd verscheen een gelijknamig boek over Visser. In 2022 exposeerde Visser als beeldend kunstenaar met een overzichtstentoonstelling in museum Beelden aan Zee in Scheveningen met ruim honderd sculpturen en tachtig reliëfs, schilderijen en installaties.[1]

Dierenrechtenorganisaties hebben Visser bekritiseerd vanwege het gebruik van bont in zijn collecties. Bont voor Dieren organiseert regelmatig demonstraties en andere acties om te protesteren tegen Vissers gebruik van bont. Zo plakte de groep in 1999 en 2003 zijn winkel dicht met actieposters. Op 5 januari 2016 werd Mart Visser uitgeroepen tot 'Dom Bontje 2015' in een jaarlijkse publieksverkiezing van de Bont voor Dieren.

Visser is een zoon van Marry Visser-van Doorn, die van 1997 tot 2002 namens het CDA deel uitmaakte van de Tweede Kamer. Visser is gehuwd met zijn partner Job.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]