Martin Verdonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martin Verdonk, 2007

Martin Verdonk (Willemstad, Curaçao, 5 april 1959) is een Nederlandse pop-, jazz- en latin percussionist.

Verdonk verhuisde in 1971 met zijn ouders van Curaçao naar Nederland. Van 1982 tot 1984 studeerde hij Latijns-Amerikaanse percussie aan het conservatorium van Rotterdam. In 1988 volgde hij een masteropleiding aan het Conjunto Folklorico Nacional de Cuba. Zijn docenten daar waren onder meer Mario Jaurequi, Roberto Vizcaino en Giovanni Hidalgo.

Samen met Santana-percussionisten Raul Rekow en Orestes Vilató vormde hij de band Congarilla, met wie hij tussen 1986 en 1989 door Europa toerde. In 1990 voegde hij zich bij de band Loïs Lane, die als voorprogramma voor de 'Nude tour' van Prince speelde. Hieruit volgden diverse optredens met Prince, waaronder in het Londense Wembley Stadion.

Daarna werd Verdonk een veelgevraagd muzikant, zowel live als in de studio. Hij speelde met talrijke jazz-, rock-, pop-, world- en fusion-musici en -bands, waaronder Donna Summer, Lionel Richie, James Taylor, Steve Winwood, Ilse DeLange, Nick & Simon en Doe Maar. Sinds 1995 is hij bandleider van zijn eigen band Martin Verdonk's Tribal Fusion. In deze hoedanigheid nam hij twee albums op.

Verdonk is naast zijn actieve carrière als musicus docent aan het conservatorium van Rotterdam. Ruim vijftien keer werd Verdonk door de lezers van het vakblad Slagwerkkrant gekozen tot 'percussionist van het jaar'. Dit maakt hem tot de meest succesvolle Nederlandse percussionist tot heden. Zijn meest recente verkiezing is van 2018.[1]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]