Naar inhoud springen

Mary Kok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mary Kok in 1961

Mary Kok-Brann (Hilversum, 1940) is een voormalig Nederlands zwemster.

Mary Kok was een pupil van de succesvolle trainer Jan Stender. Midden jaren vijftig van de twintigste eeuw was Kok een van de beste zwemsters ter wereld. In 1955 verbeterde zij de wereldrecords op de 100 en 200 meter vlinderslag en de 400 meter vrije slag. Dat jaar werd zij gekozen tot Sportvrouw van het Jaar.

In 1956 verbeterde zij het wereldrecord op de 4x100 meter wisselslag. In totaal brak ze 10 wereldrecords. Van haar werd dan ook het nodige eremetaal verwacht op de Olympische Spelen in Melbourne. Toen de zwemploeg daar al was gearriveerd kreeg men het besluit van het NOC te horen die Spelen te boycotten. Dit in verband met de Russische inval in Hongarije. Mary Kok moest toen zonder in actie te zijn gekomen naar huis terugkeren.

Later werd zij een bekend marathonzwemster. In 1960 was zij de eerste Nederlandse vrouw die Het Kanaal overzwom. In 1980 werd zij opgenomen in de International Swimming Hall of Fame. Tegenwoordig is zij zweminstructrice en woont zij in de Verenigde Staten van Amerika. In 2015 werd zij geëerd met een Jaap Edenbeeldje.

Mary Kok is geen familie van de zwemzusters Ada en Gretta Kok.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mary Kok van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.