Massier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Massier
Molen Massier omstreeks 1905
Basisgegevens
Plaats Nieuwleusen/Dalfsen
Bouwjaar 1861
Type stellingmolen
Kenmerken achtkantig
Functie korenmolen
Bestemming  restauratie en heringebruikname
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  464750
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen Massier staat aan het Westeinde op de grens van Nieuwleusen en Dalfsen in de provincie Overijssel.

Het is slecht een van de zes molens uit Nieuwleusen, een achtkantige stellingmolen, waar nog een deel van bewaard is gebleven; de andere vijf zijn allemaal verdwenen.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2006 was er slechts nog een romp van de oorspronkelijke korenmolen uit 1861 over, maar er waren vergevorderde plannen de Massier in zijn oude glorie te herstellen. Hiervoor werd in 1990 de stichting Molen Massier opgericht. Het restauratieplan en de financiën kwamen rond. Op 10 mei 2006 werd het officiële startsein voor de restauratie gegeven.

Molenmaker de heer Dijkstra uit Sloten (Friesland) werd bereid gevonden de renovatieklus te klaren. Als alles volgens plan zou verlopen moest de molen zomer 2008 weer maalvaardig zijn. Inmiddels is die maalvaardigheidsdatum verlegd naar mei 2009 wegens enige vertragingen. Als nevendoel van het project is gesteld dat de molen een recreatieve en toeristische bestemming krijgt, om zo de middelen te verwerven voor de exploitatie.

De molen anno 2008 na restauratie

Op 8 februari 2008 is de gerestaureerde achtkant (de rieten jas) in zijn geheel met een grote telescoopkraan, die 80 ton kan tillen, op de stenen romp teruggeplaatst. De gehele operatie mocht op ruime belangstelling rekenen van zowel de familie Massier als andere geïnteresseerden.

Op 17 oktober 2008 werden de nieuwe kap en wieken, met een totaalgewicht van 16 ton, op de romp geplaatst. De officiële opening van de molen wordt op 8 mei 2009 door burgemeester Leo Elfers van de gemeente Dalfsen verricht. De totale kosten van de restauratie bedroegen circa 600.000 euro.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Massier, Dalfsen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.