Mediterrane vliegenvanger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mediterrane vliegenvanger
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Mediterrane vliegenvanger
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht:Muscicapa
Soort
Muscicapa tyrrhenica
Schiebel, 1910[1]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mediterrane vliegenvanger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Mediterrane vliegenvanger (Muscicapa tyrrhenica) is een kleine, onopvallende zangvogel uit de familie van vliegenvangers (Muscicapidae). De vogel wordt ook wel opgevat als een ondersoort van de grauwe vliegenvanger (M. striata). Deze ondersoort werd in 1910 door G. Schiebel al beschreven als M. s. tyrrhenica. De vogel broedt op eilanden in het westen van de Middellandse Zee (Balearen, Corsica en Sardinië) en trekt 's winters naar Afrika.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel is 13,5 cm lang en lijkt sterk op de grauwe vliegenvanger. Deze vliegenvanger is wat bleker van kleur, van boven meer warmbruin, in plaats van grijs bruin en de streepjes op de borst en de kop zijn iets minder contrastrijk.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1910 werd de vogel als ondersoort beschreven. In 2016 werden de resultaten van een fylogenetisch DNA-onderzoek gepubliceerd. Daaruit bleek dat de ondersoorten van de Balearen en de eilanden Corsica en Sardinië onderling weinig verschilden, maar dat deze ondersoorten samen meer verschilden van de soorten op het vasteland van Europa.[2]

De soort telt twee ondersoorten:[3]

  • M. t. balearica von Jordans, 1913 – Balearen.
  • M. t. tyrrhenica Schiebel, 1910 – Corsica en Sardinië.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Over de soortstatus van dit taxon is geen consensus. BirdLife International beschouwt deze vogel als een ondersoort met de status niet bedreigd, hoewel overal populaties in aantal afnemen.