Mediterranean Shipping Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mediterranean Shipping Company S.A.
De MSC Barcelona, een containerschip uit 2011
De MSC Barcelona, een containerschip uit 2011
Oprichting 1970
Oprichter(s) Gianluigi Aponte
Sleutelfiguren Gianluigi Aponte, CEO
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Hoofdkantoor Genève, Zwitserland
Werknemers 24.000 (2016)
Sector rederij
Website http://www.mscgva.ch/
Portaal  Portaalicoon   Economie
MSC containerschepen worden gelost in Bremerhaven
MSC Beatrice uit 2009 (14.000 TEU)
MSC Texas
MSC Daniela uit 2008 (14.000 TEU)
MSC Oscar in de haven van Rotterdam

Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC) is een internationale rederij die gespecialiseerd is in containertransport. Het Italiaans bedrijf is in 1970 opgericht en is niet beursgenoteerd. MSC is het op een na grootste bedrijf op het gebied van containertransport over water, enkel voorafgegaan door APM - Mærsk.

Activiteiten[bewerken]

In 2016 beschikte de rederij over 480 containerschepen. De schepen voeren tussen havens in meer dan 150 landen.

In 2014 sloten de Deense APM - Mærsk en MSC een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst waarbij zij gebruik gaan maken van elkaars schepen.[1] De samenwerking, bekend onder de naam 2M, moet leiden tot een betere benutting van de capaciteit en aanzienlijk lagere kosten. Er waren eerder plannen dat ook het Franse CMA CGM mee zou doen, maar dit stuitte op mededingingsbezwaren.[1] De twee reders delen alleen scheepsruimte op routes tussen Europa, Azië en Amerika.[1] Beide bedrijven blijven volledig eigenaar van hun eigen schepen en voeren ook zelfstandig onderhandelingen met hun klanten. De overeenkomst heeft betrekking op 185 schepen met een gezamenlijke capaciteit van 2,1 miljoen teu). Mærsk levert iets meer dan de helft van de totale capaciteit.[1]

Geschiedenis[bewerken]

MSC is in 1970 ontstaan als bedrijf van de kapitein Gianluigi Aponte met een schip, waarmee werd gehandeld tussen Afrika en Sorrento. Het bedrijf is sindsdien gegroeid van een bedrijf van 1 schip tot een multinational die tot de grootste containertransportbedrijven van de wereld behoort. In 1987 is er een divisie op gericht die cruiselijnen exploiteert, MSC Crociere. MSC heeft haar hoofdkwartier in het Zwitserse Genève en de belangrijkste haven waar vanuit het bedrijf opereert is de haven van Antwerpen.

Vloot[bewerken]

MSC heeft honderden schepen al dan niet in eigendom. Hieronder staan enkele noemenswaardige schepen.

MSC neemt momenteel een reeks van 6 nieuwe schepen in gebruik.