Meester van de Virgo inter Virgines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria met kind en de heiligen Catharina, Cecilia, Barbara en Ursula

Meester van de Virgo inter Virgines is de noodnaam waarmee een niet bij name bekend Noord-Nederlands kunstschilder wordt aangeduid die actief was in Delft en omgeving in de periode van ca. 1480 – 1495 of later.

De noodnaam van de kunstenaar verwijst naar het werk De Heilige Maagd omgeven door vier heilige vrouwen ofwel Maria met kind en de heiligen Catharina, Cecilia, Barbara en Ursula (Rijksmuseum Amsterdam). In de Nederlandse schilderkunst van de 15e eeuw was de ‘Maagd onder Maagden’ (Latijn: ‘Virgo inter Virgines’) een vaak toegepast thema. Het betrof een afbeelding van Maria met kind in gezelschap van een aantal vrouwelijke heiligen die ook als maagd bekendstonden, meestal weergegeven in een afgesloten tuin, als symbool van maagdelijkheid.

Van de schilder zijn zeker 20 werken bekend, schilderijen en houtsneden in verschillende formaten, waaronder drieluiken en een veelluik, met Bijbelse of anderszins religieuze taferelen. De werken tonen een grote uitdrukking van leed en sterke gemoedsbewegingen. De vrouwenfiguren worden gekenmerkt door lange rechte neuzen en hoge voorhoofden, die destijds een mode-ideaal waren.

Externe link[bewerken]