Meisjesnaam (achternaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De meisjesnaam is de achternaam die een gehuwde vrouw vóór haar huwelijk had, doorgaans de achternaam die zij bij geboorte heeft gekregen. Als sekseneutraal alternatief voor meisjesnaam kan geboortenaam gebruikt worden.[1] In veel landen neemt een vrouw bij haar huwelijk de achternaam van haar man aan. Op formulieren (bijvoorbeeld bij een grensovergang) wordt vaak gevraagd naar de naam, waarmee dan de naam van de echtgenoot wordt bedoeld, en naar de meisjesnaam.

Voorbeeld[bewerken]

De meisjesnaam van Marie Curie was Marie Skłodowska. Zij huwde in 1895 met Pierre Curie.

Nederland[bewerken]

Met een meisjesnaam bedoelt men in Nederland de formele achternaam van een getrouwde vrouw. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verandert die officiële naam in Nederland niet bij het huwelijk. Wel is toegestaan – en zelfs gebruikelijk – dat zij daarna de naam van haar man gebruikt in het dagelijks leven.

Wanneer Laura Smit en Henk Mulder trouwen, behouden zij beiden hun eigen naam. Op sommige documenten (bijvoorbeeld paspoort, proces-verbaal) wordt hun naam vaak geschreven als "Laura Smit e.v. Mulder" (dat wil zeggen: "echtgenote van Mulder") of "Henk Mulder e.v. Smit" (dat wil zeggen: "echtgenoot van Smit"). Was het vroeger al wettelijk toegestaan – en gebruikelijk[2] – dat een vrouw de geslachtsnaam van haar echtgenoot voerde of aan haar eigen geslachtsnaam vooraf liet gaan, met de invoering van het nieuwe naamrecht op 1 januari 1998 werd het eveneens mogelijk zijn geslachtsnaam áchter de hare te plaatsen.[3] In het dagelijks leven kan Laura Smit zich dus Laura Smit, Laura Mulder, Laura Mulder-Smit of Laura Smit-Mulder noemen.