Meisjesnaam (achternaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De meisjesnaam is de achternaam die een gehuwde vrouw vóór haar huwelijk had, doorgaans de achternaam die zij bij geboorte heeft gekregen. Als sekseneutraal alternatief voor meisjesnaam kan geboortenaam gebruikt worden.[1] In vele landen neemt een vrouw bij haar huwelijk de achternaam van haar man aan. Op formulieren (bijvoorbeeld bij een grensovergang) wordt vaak gevraagd naar de naam, waarmee dan de naam van de echtgenoot wordt bedoeld, en naar de meisjesnaam.

Voorbeeld[bewerken]

De meisjesnaam van Marie Curie was Marie Skłodowska. Zij huwde in 1895 met Pierre Curie.

Nederland[bewerken]

Met een meisjesnaam bedoelt men in Nederland de formele achternaam van een getrouwde vrouw. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verandert die officiële naam in Nederland niet bij het huwelijk. Wel is toegestaan - en zelfs gebruikelijk - dat zij daarna de naam van haar man gebruikt in het dagelijks leven.

Voorbeelden (Nederland)[bewerken]

Als Laura Smit trouwt met Henk Mulder, dan blijven zij beiden hun eigen naam behouden. Op sommige documenten (bijvoorbeeld paspoort, proces-verbaal) wordt hun naam vaak geschreven als "Laura Smit e.v. Mulder" (dat wil zeggen: "echtgenote van Mulder") of 'Henk Mulder e.v. Smit" (dat wil zeggen: "echtgenoot van Smit"). In het dagelijkse leven kunnen ze zich Laura of Henk Mulder, Laura of Henk Smit, Laura of Henk Smit-Mulder of, tot slot, Laura of Henk Mulder-Smit laten noemen.[bron?]

Zie ook[bewerken]