Meisjesnaam (achternaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met een meisjesnaam bedoelt men in Nederland de formele achternaam van een getrouwde vrouw. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verandert die officiële naam in Nederland niet bij het huwelijk. Wel is toegestaan - en tot op heden zelfs gebruikelijk - dat zij daarna de naam van haar man gebruikt in het dagelijks leven. De meisjesnaam is dus de achternaam die ze al droeg toen ze nog ongehuwd was. Dit woord moet niet worden verward met een voornaam die aan meisjes wordt gegeven.

In sommige landen neemt een vrouw bij haar huwelijk de achternaam van haar man aan.

Moet men in het buitenland een formulier invullen, bijvoorbeeld bij grensoverschrijding, dan wordt vaak gevraagd naar de naam, waarmee dan de naam van de echtgenoot wordt bedoeld, en naar de meisjesnaam, wat sommige Nederlanders in verwarring kan brengen.

Als sekseneutraal alternatief, dat wil zeggen een alternatief dat niet geslachtelijk gespecificeerd is, voor meisjesnaam kan geboortenaam gebruikt worden.[1]

Voorbeelden (Nederland)[bewerken]

Als Laura Smit trouwt met Henk Mulder, dan blijven zij beiden hun eigen naam behouden. Op sommige documenten (bijvoorbeeld paspoort, proces-verbaal) wordt hun naam vaak geschreven als "Laura Smit e.v. Mulder" (dat wil zeggen: "echtgenote van Mulder") of 'Henk Mulder e.v. Smit" (dat wil zeggen: "echtgenoot van Smit"). In het dagelijkse leven kunnen ze zich Laura of Henk Mulder, Laura of Henk Smit, Laura of Henk Smit-Mulder of, tot slot, Laura of Henk Mulder-Smit laten noemen.