Menkaoehor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Menkaoehor
Menkauhor, Kaioe, Mencheres
Stele van farao Menkaoehor
Louvre
Farao van verenigd Egypte
Periode ca. 2414 - 2405 v.Chr.
Voorganger Nioeserre
Opvolger Djedkare
Vader onbekend
Moeder onbekend
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
mnN28w
Nebtynaam
G16
HASH
Gouden Horusnaam
G8
T3 G7
nbw
Praenomen of troonnaam
M23
t
L2
t
G8mn
D28
D28
D28
Nomen of geboortenaam
G39N5
 
G5D28iw
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Menkaoehor was een farao uit de 5e dynastie. De koning was ook bekend onder de namen: Menkauhor en Mencheres (Manetho). Achter zijn naam wordt ook nog Kaioe vastgeplakt omdat zijn troonnaam is. Zijn naam betekent: "eeuwigdurend zoals de zielen (ka) van Horus".

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig bekend van Menkaoehor. Wat wel bekend is dat de koning volgens de Turijnse koningslijst 9 jaar heeft geregeerd. De koning is ook begraven alleen weten we niet meer waar, waarschijnlijk een piramide in Noord-Saqqara of ergens in Dasjoer. De koning werd in het Nieuwe Rijk vereerd met zijn cultus.

De afkomst van Menkaoehor is onbekend. Het kan een nazaat zijn van Nioeserre bij Nepoet-Neboe. Het is mogelijk dat hij de vader is van Djedkare Isesi of anders zijn broer.

Zijn regering is vastgesteld op een inscriptie uit de Sinaï. Het geeft aan dat hij net zoals zijn voorgangers steen uit de groeven van Sinaï haalde. In Dorak (Midden-Oosten; waarschijnlijk Byblos) vinden we een inscriptie van de koning. In Aboesir is er een zegel van de koning gevonden.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Menkaoehor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.