Merv

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historisch en cultureel nationaal park " Oud Merv "
Werelderfgoed cultuur
Merv-eshaby.jpg
Land Vlag van Turkmenistan Turkmenistan
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 886
Inschrijving 1999 (23e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Luchtbeeld

Merv (in de oudheid Antiochië in Margiana) is een historische stad in een oase in Centraal-Azië, in Transoxanië. De stad is gelegen nabij de moderne stad Mary in Turkmenistan. De stad was gelegen aan de zijderoute.

Ligging[bewerken]

De stad ligt in een oase in de Karakumwoestijn. Het krijgt ook water van de Murghab en vanaf ongeveer 1960 ook uit het Karakumkanaal. Het lag op belangrijke handelsroutes.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van Merv gaat terug tot het 3e millennium v.Chr., als deel van het archeologisch complex Bactrië-Margiana. De stad wordt samen met Balch vermeld in de Zend-Avesta.

De stad behoorde tot de rijken van de Parthen en de Sassaniden. Onder de Achaemeniden wordt Merv genoemd als zijnde een plaats van enig belang: Als Margu wordt ze vermeld als deel van een van de satrapieën in de Behistuninscriptie (ca. 515 v.Chr.) van Darius I. De oude stad lijkt te zijn hergesticht door Cyrus de Grote (559 tot 530 v.Chr.).

In 651 werd de stad door de Arabieren van het Islamitisch Kalifaat veroverd.

In 1221 werd de stad veroverd door een Mongools leger onder Tolui Khan, zoon van Dzjengis Khan, als reactie op de executie van 450 handelaren die ervan werden verdacht Mongoolse spionnen te zijn. Vierhonderd inwoners van Merv werden meegenomen om als ambachtslieden te werken, de rest werd geëxecuteerd. De stad zelf werd voor het grootste deel verwoest.

Een generatie na de vernietiging van Merv schreef de Perzische historicus Juvayni:

"De Mongolen bevolen dat, afgezien van vierhonderd ambachtslui ... de gehele bevolking, met inbegrip van de vrouwen en kinderen, moest worden gedood, en niemand, of vrouw of man, mocht worden gespaard. Elke Mongoolse soldaat was de executie van drie tot vierhonderd Perzen toegewezen. Zoveel werden gedood dat bij het vallen van de avond de bergen tot heuvels werden, en de vlakte was doordrenkt met het bloed van de machtigen."

Sommige historici geloven dat meer dan een miljoen mensen stierven in de nasleep van de verovering, met inbegrip van honderdduizenden vluchtelingen van elders, wat het tot een van de grootste bloedbaden uit de wereldgeschiedenis zou maken.

De Mongoolse invasie was het einde voor Merv en andere belangrijke centra voor meer dan een eeuw. In het begin van de 14e eeuw werd de stad de zetel van een christelijk aartsbisdom van de Oosterse Kerk. Tot 1380 behoorde Merv tot het rijk van Timoer Lenk.

Unesco werelderfgoed[bewerken]

In 1999 werd de historische locatie door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Volgens Unseco is Merv de oudste en best bewaard gebleven oasestad langs de Zijderoute in Centraal Azië. Het historische stadscentrum van Merv bestaat uit een reeks aangrenzende ommuurde steden. Erk Kala, met een oppervlakte van 20 hectare, is een ommuurde waterburcht met een interne citadel. Gyaur Kala is bijna vierkant met muren die ongeveer 2 kilometer lang zijn. Binnen de muren zijn de Beni Makhan-moskee en een boeddhistische stoepa te vinden. In Sultan Kala staat het mausoleum van Ahmad Sanjar, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van een groot religieus complex.

Stedenband[bewerken]

Geboren in Merv[bewerken]

Externe links[bewerken]