Mesocco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mesocco
Mesauc
Mesoch
Misox
Gemeente in Zwitserland Vlag van Zwitserland
Wapen van Mesocco
Mesocco (Zwitserland)
Mesocco
Situering
Kanton Graubünden
District Moesa
BFS/OFS/UST-code 3822
Soort gemeente Gemeente
Aangrenzende gemeenten Campodolcino (IT), Hinterrhein, Madesimo (IT), Malvaglia, Medels im Rheinwald, Nufenen, Rossa, San Giacomo Filippo, Soazza, Splügen
Coördinaten 46° 23′ NB, 9° 14′ OL
Algemeen
Oppervlakte 164,76 km²
Inwoners
(31-12-2013)
1.297
(8 inw./km²)
Hoogte 769 m
Overig
Postcode 6563
Taal Italiaans
Detailkaart
Foto's
Zicht op Mesocco
Zicht op Mesocco
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Mesocco (Reto-Romaans: Mesauc; Lombardisch: Mesoch; Duits: Misox) is een gemeente in het Zwitserse bergdal Valle Mesolcina en behoort tot het kanton Graubünden.

Tot de gemeente behoren naast de hoofdplaats Mesocco ook het bekende San Bernardino en een twaalftal andere gehuchten (Andergia, Darba, Benabbia, Leso, Crimeo, Gei, Anzone, San Rocco, Cebbia, Deira, Logiano en Pian San Giacomo).

De plaats Mesocco speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol vanwege zijn strategische ligging. Vanuit de burcht van de plaats heersten de graven van Sax-Misox eeuwenlang over het dal. Het bouwwerk lag op een steile rots, net ten zuiden van Mesocco. De ooit zo sterke vesting is in de loop van de eeuwen vervallen tot een ruïne. Bij de burcht hoort ook de 15de-eeuwse kerk Santa Maria del Castello met bijzondere wandschilderingen.

Voor het toerisme is het dorp San Bernardino het belangrijkst. Hier wordt 's winters volop gewintersport. Het is ook het beginpunt van de weg die naar de 2065 meter hoge San Bernardinopas leidt.

Op 20 juli 1935 stortte bij Pian San Giacomo een KLM-vliegtuig neer. Daarbij kwamen dertien inzittenden en bemanningsleden om.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mesocco van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.