Metro van Porto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Metro do Porto)
Ga naar: navigatie, zoeken
PortoMetro.png
Een tram op lijn D
Een Eurotram
Een tram op lijn B

De Metro do Porto is de naam van een sneltramnetwerk in de Portugese stad Porto dat sinds 7 december 2002 bestaat.

Het eerste deel van lijn A is officieel geopend in het bijzijn van minister-president José Manuel Barroso. Vlak voor de start van het EK Voetbal in 2004 werd lijn A verlengd van Trindade naar Estádio do Dragão, het voetbalstadion van FC Porto. Op 14 april 2005 werd lijn B in gebruik genomen en op 30 juli 2005 volgde de ingebruikname van lijn C. Op 17 september 2005 werd de geheel nieuwe lijn D geopend. In 2006 werden de lijnen B, D en C verlengd en werd lijn E in gebruik genomen.

Heden[bewerken]

Het tramnet is ongeveer 70 kilometer lang, bestaat uit zes lijnen en telt 81 haltes. 9 kilometer van het tramnet ligt ondergronds. De aanleg heeft 2,4 miljard euro gekost. Een deel daarvan is betaald door de Europese Unie.

De lijnen A, B, C en E volgen in het stadscentrum hetzelfde traject. Dit stamtraject is 9,8 kilometer lang, telt 14 haltes en loopt van het zuidoosten naar het noordwesten (Estádio do Dragão – Senhora da Hora). De stamlijn loopt gedeeltelijk ondergronds.

Buiten het centrum buigt lijn A af naar het westen, lijn B loopt richting het noorden en lijn C gaat naar het noorden-noordoosten. Lijn E volgt tot halte 'Verdes' lijn B en buigt daarna af naar de luchthaven. De vier tramlijnen maken (groten)deels gebruik van het tracé van twee voormalige smalspoorlijnen. Deze smalspoorlijnen begonnen bij station Trindade in Porto en liepen naar Póvoa de Varzim (nu in gebruik door lijn B en deels door lijn E) en Trofa (nu deels in gebruik door lijn C naar Maia). Lijn A verlaat al bij 'Senhora da Hora' het smalspoortracé om daarna als een echte stadstram door te rijden naar Matosinhos.

Lijn D is ongeveer 9 kilometer lang en telt 14 haltes. De tunnel van D loopt onder het centrum van het zuidwesten naar het noordoosten, is 3,7 kilometer lang telt acht ondergrondse stations. Bij station 'Trindade' kruist lijn D de andere vier lijnen. Nabij dit station is er een ondergrondse verbindingsboog aangelegd, zodat trams van lijn D op de andere lijnen kunnen komen en andersom. De trams van lijn D rijden naar het zuiden over het bovendek van de beroemde Dom Luis I Brug naar Vila Nova de Gaia. In het najaar van 2011 werd deze lijn met een station verlengd, namelijk van Dom Joao II naar Santo Ovidio.

Eind 2010 is lijn F, tussen station Senhora da Hora en Fânzeres in de stad Gondomar geopend. Deze lijn volgt het bestaande traject tussen Senhora da Hora en Estadio do Dragao en rijdt daarna over een nieuw bovengronds trace door richting Fânzeres. Om ruimte te maken aan het eind van het bestaande traject is lijn C alvast ingekort van Estadio do Dragao naar Campanha.

Toekomst[bewerken]

  • Voor lijn D staat een verlenging gepland aan de zuidelijke kant van Santo Ovidio tot aan Vila d'Este met de volgende stations: Santo Ovídi o- Quinta do Cedro - Laborim - Hospital Santos Silva - Vila d'Este.
  • Er is een nieuwe lijn gepland vanaf station Matosinhos Sul aan lijn A tot aan station Sao Bento aan lijn D. De volgende stations zijn gepland: Matosinhos Sul - Cidade de São Salvador - Castelo do Queijo - Nuno Álvares - Império - Paulo da Gama - Condominhas - Campo Alegre - Faculdade de Letras - Palácio de Cristal - Carmo - São Bento. De opening van deze nieuwe lijn is voorzien in 2014. Voor deze lijn zijn reeds op verschillende plaatsen stukken rails aangelegd. Deze lijn zal het gehele traject van de klassieke tramlijn 1 volgen.
  • Er is nog een nieuwe lijn gepland tussen Vasco da Gama aan lijn A en het station Polo Universitario. De volgende stations zijn gepland: Fonte do Cuco - São Gens - Xanana Gusmão - Elaine Sanceau - Pedra Verde - São Mamede de Infesta - ISCAP - Hospital de S. João II - FEUP - Pólo Universitário.

In studie zijn een lijn onder de wijk Boavista tussen Foz do Douro en station Aliados aan lijn D en een verlening van lijn D aan de noordzijde via station Forum Maia tot station Verdes aan lijn B/E en verder over lijn E naar Botica - Aeroporto.

Exploitatie en beheer[bewerken]

Metro do Porto SA heeft een concessie met een looptijd van 50 jaar voor het ontwerpen, bouwen, beheren en exploiteren van dit vervoerssysteem. Metro do Porto SA is eigendom van de agglomeratie van Porto (60%), het stadsvervoerbedrijf van Porto (25%), de Portugese staat (10%) en de nationale spoorwegmaatschappij van Portugal (5%). Metro do Porto SA heeft de exploitatie tot minimaal 2008 uitbesteed aan het Franse vervoersconcern Transdev. Op 1 april 2010 is de exploitatie voor een periode van 5 jaar overgegaan naar ViaPorto, een consortium van Grupo Barraqueiro, Arriva, Keolis and Manvia.

In 2005 maakten 18,5 miljoen mensen van de Metro do Porto gebruik.

Materieel[bewerken]

De tramdienst wordt uitgevoerd met 72 zevendelige Eurotrams. De Eurotram voor Porto is 34,7 meter lang en 2,65 meter breed. De Eurotrams kunnen in dubbeltractie rijden. De maximumsnelheid is 80 km/u, ze hebben 80 zitplaatsen en 215 staanplaatsen (4 passagiers / m2). Op lijn D wordt steeds in dubbeltractie gereden en op de overige lijnen gedeeltelijk behalve lijn E. Sinds 2009 zijn er ook 30 driedelige Flexity Swift trams beschikbaar. Deze zijn bedoeld voor de buitenlijnen B en C. Een Flexity Swift tram is 37,1 meter lang en 2,65 meter breed. De maximumsnelheid is 100 km/u, ze hebben 100 zitplaatsen en 148 staanplaatsen (4 passagiers / m2)

Lijnen[bewerken]

PortoMetro.png   Metro do Porto
Lijn Lengte
(km)
Stations Opening Rollend Materieel
Metro do Porto linha A.svg
Estádio do Dragão ↔ Senhor de Matosinhos
15,6 23 07/12/2002 Flexity Outlook (Eurotram)
Metro do Porto linha B.svg
Estádio do Dragão ↔ Póvoa de Varzim
33,6 35 13/03/2005 Flexity Swift (Tram-train)
Metro do Porto linha C.svg
Campanhã ↔ ISMAI
19,6 24 30/07/2005 Flexity Swift (Tram-train)
Metro do Porto linha D.svg
Hospital São João ↔ Santo Ovídio
9,2 16 18/09/2005 Flexity Outlook (Eurotram)
Metro do Porto linha E.svg
Estádio do Dragão ↔ Aeroporto
16,7 21 27/05/2006 Flexity Outlook (Eurotram)
Metro do Porto linha F.svg
Fânzeres ↔ Senhora da Hora
17,4 24 december 2010/januari 2011 Flexity Outlook (Eurotram)

Klassieke tram[bewerken]

In Porto rijden ook nog 3 klassieke tramlijnen met oude tweeassige motorwagens met trolleystang. Het betreft het restant van het vroegere klassieke tramnet dat in tegenstelling tot Lissabon normaalspoor heeft. Hierbij worden er nog 3 lijnen in een halfuursdienst geëxploiteerd. Alhoewel het officieel geen museumbedrijf betreft is dit het in feite wel. In totaal doen 4 trams dienst en geldt een speciaal tarief van € 2,50. Inwoners van Porto kunnen echter wel met hun chipkaart met deze lijnen reizen. De trams zijn dan ook voorzien van een chipkaartlezer. Het betreft de volgende lijnen:

  • Lijn 1: Passeio Alegre-Infante
  • Lijn18: Massarelos-Carmo
  • Lijn22: Circular Carmo-Batalha

Lijn 18 en 22 zijn korte ringlijntjes in het centrum terwijl lijn 1 vanaf het centrum de Douro volgt tot Passeio Alegre. Langs het gehele traject rijdt ook buslijn 500 parallel.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]