Metroseksueel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een metroman of metroseksueel is een man die vrouwelijke trekjes vertoont en/of vrouwelijke gevoelens heeft, maar wel een (seksuele) voorkeur heeft voor het vrouwelijk geslacht en daarmee dus heteroseksueel is. De metroseksueel heeft veel aandacht voor zijn kleding, verzorgt zijn haardracht, en gebruikt in een aantal gevallen ook cosmetica.

Het woord metroman is een neologisme dat in Nederland in 2004 opkwam. Het Engelse woord metrosexual werd voor het eerst gebruikt in 1994 door de Britse journalist Mark Simpson. Hij gebruikte het onder meer in een artikel in 2002, waarin hij voetbalmegaster David Beckham voorstelde met "Meet the metrosexual" ("Ontmoet de metroseksueel"). Beckham werd hierdoor een van de bekendste voorbeelden van een metroman. Andere voorbeelden zijn Dominic Monaghan en Brandon Flowers.

In negatieve connotatie kan een metroseksueel worden vergeleken met een narcist of een dandy.

De naam metroman of metroseksueel is afgeleid van het woord metropool, waar naar alle waarschijnlijkheid de eerste metroseksuelen leefden.

In 2005 probeerden de auteurs van het boek Future of Men (Marian Salzman, Ira Matathia, Ann O'Reilly) de term überseksueel te introduceren voor mannen die minder op een vrouwelijke manier met hun uiterlijk bezig zijn, maar wel de culturele ontwikkeling en passie van de metroseksueel hebben. Volgens de auteurs zou de überseksueel de opvolger van de metroseksueel zijn, maar de term werd nooit zo bekend.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]