Michel Tilmant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michel Tilmant
Michel Tilmant in 2007 tijdens een kerstborrel bij ING
Michel Tilmant in 2007 tijdens een kerstborrel bij ING
Algemene informatie
Geboren 21 juli 1952
Nationaliteit Belgische
Beroep Bankier
Bekend van ING Groep

Michel Tilmant (21 juli 1952) is een Belgisch zakenman. Tilmant studeerde eerst bedrijfskunde en daarna Europese studies aan de Université catholique de Louvain.

Tilmant begon zijn loopbaan in 1977 bij de Morgan Guaranty Trust Company in New York. Hij vervulde verschillende functies binnen de onderneming, waaronder hoofd European Investor Services (Parijs, Londen), hoofd Operations Services (New York) en directeur van de bankvestiging te Brussel. In 1991 stapte hij over naar de Banque International à Luxembourg waar hij vicevoorzitter van het directiecomité en Chief Operating Officer was. Daarna werd hij voorzitter van het Directiecomité van Bank Brussel Lambert (BBL). Dit bedrijf werd in 1997 door de ING Groep overgenomen. In 1998 werd Tilmant lid van de raad van bestuur van ING. Hij werd in 2000 benoemd tot vicevoorzitter, en van 28 april 2007 tot 26 januari 2009 was hij voorzitter van de raad van bestuur als opvolger van Ewald Kist.[1]

Toenmalig minister Wouter Bos van Financiën wilde topman Michel Tilmant van bank-verzekeraar ING in oktober 2008, toen de overheid ING een kapitaalinjectie van 10 miljard euro gaf, naar huis sturen. Hij zag daar toch vanaf omdat er geen vervanger voorhanden was (FD 20 juli 2009). Tilmant werd in januari 2009 opgevolgd door Jan Hommen. Op 8 november 2007 had Tilmant in het Financieel Dagblad nog gedreigd het hoofdkantoor van ING naar het buitenland te verplaatsen vanwege het matige vestigingsklimaat in Nederland. Hij ergerde zich met name aan de kwaliteit van het onderwijs en het beloningsdebat in Nederland.

Tilmant vertrok naar België. Op 25 januari 2010 weigerde Tilmant gehoord te worden door de commissie-De Wit die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. Tilmant zou bevraagd worden over de teloorgang van ING. Hij liet het over aan zijn opvolger Jan Hommen (NRC 25 januari 2010).

Ex-commissaris en voormalig premier Wim Kok kreeg zware kritiek voor zijn medewerking aan een salarisverhoging van 584% voor Tilmant en zijn raad van bestuur in 2004. Kok verklaarde dit door te zeggen dat de raad van bestuur van ING qua inkomen zwaar achterliep op de rest van de bankwereld. Tilmant is lid van de International Association for the Promotion and Protection of Private Foreign Investments (APPI).

Na zijn vertrek bij ING, is Tilmant toegetreden tot het bestuur van het Luxemburgse Foyer Group als uitvoerend directeur.[2]

Externe link[bewerken]