Microsoft HoloLens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Microsoft Hololens is een aangevulde realiteitsbril, die draait op Windows 10. Het product werd aangekondigd op 21 januari 2015.

Microsoft wil met de Hololens de kloof tussen de digitale en de analoge wereld deels overbruggen, onder andere door het mogelijk te maken digitale 3D-modellen in de reële ruimte af te beelden. Hiertoe wordt de illusie gewekt dat de digitale modellen zich effectief op een bepaalde afstand van de gebruiker bevinden. Deze functionaliteit doet denken aan wat in de volksmond hologrammen worden genoemd, en leverde zo de inspiratie voor de naam van het apparaat. De techniek verschilt echter van traditionele hologrammen.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

De Hololens zie eruit als een uit de kluiten gewassen zonnebril en is in feite een head-mounted display waarin een Windows 10-computer ingebouwd is. Het apparaat beschikt, net als de Kinect, over een camerasysteem dat naast lengte en breedte ook diepte in beeld waarneemt. Deze camera heeft een gezichtsveld van 120° bij 120°. Daarnaast reageert de Hololens op gebaren, gesproken commando's en oogbewegingen.
Onder andere om al deze input te verwerken, en voor de berekeningen die nodig zijn voor het creëren van de holografische illusie, is de computer uitgerust met drie types processoren: naast de traditionele CPU en GPU is er ook een zogenaamde 'Holographic Processing Unit' (HPU).[1] [2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]