Midden-Zeeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Midden-Zeeland is een niet-bestuurlijke streek in de Nederlandse provincie Zeeland. Ze bestaat uit de voormalige eilanden Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland. De Ronde van Midden-Zeeland werd hier gehouden.

De regio Midden-Zeeland (het voormalige Zeeland Bewestenschelde) telt bijna 215.000 inwoners. Van dit gebied is de grootste stad van Zeeland, Middelburg, reeds vanaf de middeleeuwen (1012) tot heden, de belangrijkste stad van bestuur en cultuur. Tevens was de Zeeuwse hoofdstad, tot eind negentiende eeuw, de grootste haven- en handelsstad van Zeeland. Andere belangrijke plaatsen zijn Vlissingen, waarmee het één stadsgebied (de kernstad van Zeeland), met 92.000 inwoners, vormt en Goes.

Reeds vanaf de middeleeuwen wordt het gebied van de huidige provincie Zeeland, door de oorspronkelijke hoofdloop en de zijtak van de Schelde, respectievelijk: de Oosterschelde en de Honte, later de Westerschelde genoemd, verdeeld in drie gebieden. Een daarvan is Midden-Zeeland. De andere twee zijn:

Het Vliegveld Midden-Zeeland (Zeeland Airport) ligt in de gemeente Middelburg.