Migmanychion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Migmanychion

Migmanychion laiyang is een theropode dinosauriër, behorende tot de Maniraptora, die tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van de huidige Volksrepubliek China.

Vondst en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Pigeon Hill-vindplaats bij Baoshan in het autonome vendel van Morin Dawa in Binnen-Mongolië, werd de arm gevonden van een kleine theropode.

In 2023 werd de typesoort Migmanychion laiyang benoemd door Wang Xuri, Andrea Cau, Wang Zhengdong, Yu Kaifeng, Wu Wenhao, Wang Yang en Liu Yichuan. De geslachtsnaam, voorgesteld door Cau, is afgeleid van het Grieks μείγμα νυχιών, "mengsel van klauwen", als verwijzing naar de onderling verschillende vorm van de handklauwen. De soortaanduiding verwijst naar het Shandong Laiyang Cretaceous National Geological Park tot de collectie waarvan het fossiel behoort.

Het holotype, LY 2022JZ3001, is gevonden in een laag van de Longjiangformatie die ongeveer 121 miljoen jaar oud is, daterend uit het vroege Aptien. Het bestaat uit een linkeronderarm inclusief hand plus wat ribben, bewaard op een plaat en tegenplaat. De uiteinden van de ellepijp en spaakbeen zijn bewaard als afdrukken. In de nabijheid van het holotype is specimen LY2022JZ3004 aangetroffen, een bekken met dijbeenderen en de bovenste uiteinden van een scheenbeen met kuitbeen. Hoewel in grootte overeenkomend is het voorzichtigheidshalve niet toegewezen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De hand is zo'n vijftien centimeter lang. Cau meende dat het dier als geheel een paar meter lang was.

Verschillende kenmerken zijn vastgesteld waarin Migmanychion zich onderscheidt van de verwant Fukuivenator. Het eerste middenhandsbeen is lichtgebouwd en viermaal langer dan breed aan het uiteinde en smaller dan het tweede middenhandsbeen, in plaats van het meest robuuste element te zijn in de middenhand. Het derde middenhandsbeen is zeer lichtgebouwd en heeft in het midden van de schacht niet meer dan 40% van de breedte van het tweede middenhandsbeen tegenover 55% bij Fukuivenator. Bij alle handklauwen zijn de bulten voor de pezen van de buigende spieren distaal geplaatst ten opzichte van het gewrichtsvlak, terwijl bij Fukuivenator de bult van het eerste middenhandsbeen zich op dezelfde hoogte bevindt als het gewrichtsvlak. Het bovenprofiel van de tweede handklauw welft hoog boven het niveau van het gewrichtsvlak indien dat verticaal wordt geplaatst. De derde handklauw heeft (met 18,5 millimeter) de helft van de lengte van de tweede handklauw.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Door het beperkte materiaal is de positie in de evolutionaire stamboom moeilijk met enige zekerheid te bepalen. Een analyse vond Migmanychion als het zustertaxon van Fukuivenator, boven de Therizinosauria en onder de Ornithomimosauria.

Coelurosauria 
Tyrannosauroidea 

Guanlong



Tanycolagreus


Coelurus







Ornitholestes



Therizinosauroidea




Migmanychion



Fukuivenator





Ornithomimosauria


Alvarezsauroidea


Pennaraptora 

Oviraptorosauria

Paraves 

Dromaeosauridae



Troodontidae


Avialae











Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wang, Xuri; Cau, Andrea; Wang, Zhengdong; Yu, Kaifeng; Wu, Wenhao; Wang, Yang & Liu, Yichuan. 2023. "A new theropod dinosaur from the Lower Cretaceous Longjiang Formation of Inner Mongolia (China)". Cretaceous Research: 105605