Mirepoix (keuken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Basis voor een mirepoix

Een mirepoix is een mengsel van groenten en kruiden dat onder andere gebruikt wordt bij de bereiding van bouillon, soep, sauzen en stoofvlees. De samenstelling van een mirepoix is afhankelijk van het gerecht waarin het gebruikt wordt, het mengsel omvat in ieder geval ui, wortel en knol- of bleekselderij.

Mirepoix is de Franse naam voor een combinatie van uien, wortelen en bleekselderij. Afhankelijk van het gerecht waar de mirepoix in gebruikt wordt, worden kruiden en andere ingrediënten toegevoegd zoals prei, knoflook, tomaten, pepers, gember, kruidnagel, tijm, rozemarijn en laurier. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een magere en een vette mirepoix. Een magere mirepoix bevat alleen groenten en kruiden, de vette variant bevat ook stukjes spek. De ingrediënten worden klein gesneden - de vorm maakt niet uit - en vervolgens even gestoofd in boter, daarna worden ze meegestoofd met het te bereiden gerecht.

Mirepoix dankt zijn naam aan de uitvinder van het groente- en kruidenmengsel: Charles-Pierre-Gaston François de Lévis, duc de Lévis-Mirepoix (1699-1757).