Mitrovicë

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mitrovica)
Voor de gelijknamige regio, zie Mitrovica (regio).
Mitrovicë
Косовска Митровица /
Kosovska Mitrovica
Gemeente in Kosovo Vlag van Kosovo
Kaart van Mitrovicë
Situering
Regio Mitrovica
Coördinaten 42°53'NB, 20°52'OL
Algemeen
Inwoners
(2011)
83.235
Foto's
De Nieuwe Brug tussen het Servische en het Albanese deel van de stad
De Nieuwe Brug tussen het Servische en het Albanese deel van de stad
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa

Mitrovicë (bepaalde vorm: Mitrovica; Servisch: Косовска Митровица, Kosovska Mitrovica; vaak aangeduid met de verkorte Servische naam Mitrovica) is een stad in Kosovo en de hoofdstad van de gelijknamige regio Mitrovica. De stad had eind 2011 een geschat inwonertal van 71.601, waaronder zo'n 80% etnische Albanezen in het zuiden van de stad, 10-15% etnische Serven in het noorden van de stad en circa 2% Bosniakken, die zowel in het noorden en het zuiden wonen[1].

De twee bevolkingsgroepen worden van elkaar gescheiden door de Ibarrivier, en omdat het in het verleden geregeld tot gewelddadige confrontaties kwam, wordt Mitrovicë doorgaans als de meest volatiele plaats van Kosovo beschouwd. Om de rust in de stad te bewaren en de Albanezen en Serven uit elkaar te houden zijn enkele duizenden KFOR-militairen en UNMIK-politietroepen in de stad gelegerd. Drie bruggen verbinden het noordelijke en zuidelijke gedeelte, maar vooral de centrale Nieuwe Brug, die permanent wordt bewaakt door een aantal leger- en politievoertuigen uit binnen- en buitenland, is een symbool geworden van het nog steeds aanwezige wederzijdse onbegrip in Kosovo.

Veiligheidssituatie[bewerken | brontekst bewerken]

In normale omstandigheden is Mitrovicë tegenwoordig voldoende veilig voor een bezoek; de rellen die Kosovo kende in de zomer van 2011 vonden plaats in de grensgemeenten Leposavić en Zubin Potok. Toeristen en andere bezoekers wordt echter geadviseerd uit te kijken met in welke taal men mensen aanspreekt, en bij twijfel Duits of Engels te gebruiken, eerder dan iemand aan te spreken in de taal van de andere gemeenschap.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zuiden[bewerken | brontekst bewerken]

Het zuiden van de stad concentreert zich rond Çarshi e Vjetër ('oude bazaar'), waar zich de Zandmoskee (Xhamia e Zallit) en het standbeeld van militair Shemsi Ahmeti bevinden, beide op het Sheshi Shemsi Ahmeti. Het Etnologisch Museum van Mitrovicë in het 18e-eeuwse hamamgebouw is momenteel (2011) gesloten, en is op zoek naar een nieuwe locatie.

De Servisch-orthodoxe Sint-Savakerk uit 1896-1912 is afgeschermd door prikkeldraad en vormt het centrum van een kleine Servische enclave in Zuid-Mitrovicë. Verder zijn er nog een katholieke kerk, het voormalige Russische consulaat aan de Rruga Kemajl Atatürk, en een standbeeld van Moeder Teresa langs de hoofdstraat richting het Noorden.

Noorden[bewerken | brontekst bewerken]

Boven op een heuvel, op een steenworp van het stadscentrum, werd een nieuwe orthodoxe kerk gebouwd, nadat de vorige in 1999 door brand werd verwoest. Vlak naast dit gebedsgebouw bevindt zich het Mijnwerkersmonument.

Buiten het centrum[bewerken | brontekst bewerken]

In zowel Staritërg als Mazhiq zijn nog 12e- tot 15e-eeuwse mijncomplexen van gigant Trepča te vinden. Het plaatsje Staritërg heeft eveneens een 13e-eeuwse katholieke kerk. Zasellë huisvest het Ćutetkasteel uit de 14e eeuw.

Jumelages[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mitrovica, Kosovo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.