Montego Bay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Montego Bay
Plaats in Jamaica Vlag van Jamaica
Montego Bay
Montego Bay
Situering
Parish Saint James
Coördinaten 18° 28′ NB, 77° 55′ WL
Algemeen
Inwoners ca. 120.000
Foto's
MontegoBay.jpg
Zicht over Montego Bay
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Montego Bay is na Kingston de grootste stad in Jamaica. De stad heeft zo'n 120.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de parish Saint James. De stad wordt vaak aangeduid als MoBay. Bij de stad ligt de grootste luchthaven van het land, Sangster International Airport. Deze luchthaven is vooral belangrijk voor de toeristen die Jamaica bezoeken.

Christoffel Columbus ging hier in 1494 voor anker en noemde de baai "mooi-weergolf". De naam "Montego Bay" zou kunnen verwijzen naar de vroegere rol in de productie van varkensspek in de regio. In deze verklaring wordt "Montego" herleid tot het Spaanse woord "manteca", dat "vet" betekent.

Montego Bay heeft zich ontwikkeld tot een van de grotere toeristencentra. Niet alleen in de stad zelf, maar met name langs de kilometerslange kust met zandstranden ten oosten van MoBay is een uitgebreide toeristeninfrastructuur tot stand gekomen. Bij een mooi gelegen strand aan de rand van het oude centrum ontstond in 1906 de badclub van dr. Alexander McCatty, dit is het bekende Doctors-Cave-Beach.

De stad bezit een kerk uit 1775 in Georgiaanse stijl, de St.James Parish Church. Er zijn een paar fraaie oude plantage woningen. Maar verder kent de stad, zoals de meeste plaatsen op het eiland, niet veel historische bezienswaardigheden.

Vanaf 1978 werd in Montego Bay jarenlang in de zomermaanden het 7 dagen durende Reggae Sunsplash festival gehouden. Door het succes van Reggae Sunsplash, ooit het grootste reggaefestival ter wereld, ontstonden er op Jamaica en op andere plekken soortgelijke festivals. Reggae Sunsplash wordt niet meer gehouden. Sinds 1993 kent de stad in de maand juli het jaarlijkse Reggae Sumfest festival.

Montego Bay was vanaf 1894 door een spoorlijn verbonden met Kingston. Het passagiersverkeer op deze lijn is gestaakt in oktober 1992 omdat de spoorlijn onrendabel was en in slechte staat verkeerde. De Jamaicaanse overheid wil met een lening van China de lijn voor 2012 heropenen.[1]

Stedenband[bewerken]

Het bekende strand van Doctors-Cave-Beach
  • Vlag van Verenigde Staten Atlanta (Verenigde Staten), sinds 1972
Bronnen, noten en/of referenties