Spoorwegen in Jamaica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kingston - Montego Bay,
Spanish Town - Ewarton / Port Antonio,
May Pen - Frankfield
eKBHFa 0 Kingston
eHST Greenwich Town
eHST Marcus Garvey Drive
eHST Hunts Bay
eBHF Gregory Park
eBHF Grange Lane
eBHF 0-19 Spanish Town
STR+lABZgr+r
eHSTSTR 1.2 St. John’s Road
eHSTSTR 4.8 Angels
eHSTSTR 9.5 Crescent
eBHFSTR 0-14.1 Bog Walk
exSTR+leABZgr+rSTR 14.5
exHSTSTRSTR 8.5 Crawle
exBHFSTRSTR 10.3 Riversdale
exHSTSTRSTR 13.1 Harewood
exHSTSTRSTR 14.8 Darling Spring
exBHFSTRSTR 17.3 Troja
exHSTSTRSTR 21.3 Taja
exBHFSTRSTR 25.8 Richmond
exBHFSTRSTR 29.1 Highgate
exHSTSTRSTR 34.2 Baughs
exBHFSTRSTR 35.4 Esher
exBHFSTRSTR 36.1 Albany
exHSTSTRSTR 44.5 Belfield
exHSTSTRSTR Grays Inn
exHSTSTRSTR Fort George
exBHFSTRSTR Annotto Bay
exHSTSTRSTR Fort Stewart
exHSTSTRSTR Windsor Castle
exBHFSTRSTR Buff Bay
exHSTSTRSTR Spring Garden
exBHFSTRSTR Orange Bay
exBHFSTRSTR Hope Bay
exHSTSTRSTR Robertson's Halt
exBHFSTRSTR Saint Margaret's Bay
exHSTSTRSTR Snow Hill
exHSTSTRSTR Passley Gardens
exHSTSTRSTR Norwich
exKBHFeSTRSTR 87 Port Antonio
eHSTSTR 16.5 Michleton
eBHFSTR 19.3 Linstead
eABZgr+rSTR naar New Works
eHSTSTR 22.1 Sterling Castle
xABZgrSTR 23.7 naar Ewarton Works
exKBHFeSTR 27.8 Ewarton
eHST Horizon Park
eHST Hartlands
eHST Bushy Park
eBHF 37 Old Harbour
ABZgl+l naar Port Esquivel
exSTR+leABZg+r
exSTReBHF May Pen
exHSTSTR 7.2 Longville
exBHFSTR 16.1 Suttons
exHSTSTR 18.5 Ivy Store
exBHFSTR 20.9 Chapelton
exBHFSTR 25.8 Morgans Pass
exBHFSTR Bryans Hill
exBHFSTR 29.8 Crooked River
exBHFSTR 32.6 Trout Hall
exKBHFeSTR 36.6 Frankfield
ABZg+l van Rocky Point
eHST Jacob’s Hut
eBHF Four Paths
eHST Rock
eBHF Clarendon Park
eHST Scott’s Pass
eHST 75 Porus
eBHF Williamsfield
eHST Grove Place
eBHF Kendal
eBHF Greenvale
eHST Comfort Hall
eHST Duck Pond
eBHF Balaclava
eHST Siloah
eBHF Appleton
eHST Appleton (toeristische halte)
eBHF Maggotty
eBHF Ipswich
eHST Breadnut Walk
eBHF Stonehenge
eBHF Catadupa
eBHF Cambridge
eBHF Montpelier
eBHF Anchovy
eHST Ailford’s Halt
eHST Gordon’s Halt
eKBHFe 175 Montego Bay

De spoorwegen in Jamaica vormen een net van 272 km lengte. Hiervan is sinds 1992 nog slechts 57 km in gebruik voor het vervoer van bauxiet naar havens en reizigersvervoer op een aantal trajecten. Het personenvervoer is in 1992 gestaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jamaicaans spoorwegnet is grotendeels aangelegd tussen 1845 en 1896. Op 21 november 1845 werd het traject Kingston - Spanish Town in gebruik genomen. Dit was een van de eerste spoorlijnen buiten Europa en de Verenigde Staten. Het was de tweede spoorlijn die in een Britse kolonie werd geopend.[1][2]

Aan het einde van de negentiende eeuw had Jamaica een spoorwegnet over het gehele eiland met een lengte van 298 km. Tussen 1900 en de Tweede Wereldoorlog zijn er nog 80 km aan zijlijnen aangelegd. Het spoor werd in de eerste plaats aangelegd om landbouwproducten als suikerriet, bananen, cacaobonen, citrus en kokos op een efficiënte wijze van de plantages naar de steden, de havens en de verwerkende industrie te vervoeren. De na de afschaffing van de slavernij ontstane groep van kleine boeren gebruikte de trein om hun producten naar de markt te vervoeren.

Het spoorwegnet van Jamaica ca. 1945

Sinds de jaren veertig wordt in Jamaica bauxiet gewonnen. De verschillende mijnbouwmaatschappijen hebben voor het transport van bauxiet naar havens een aantal eigen lijnen aangelegd en ze zijn gebruik gaan maken van het nationale spoornet.

Na een ernstig ongeval in 1957 met 175 dodelijke slachtoffers[3], werd besloten het verouderde spoorbedrijf te moderniseren en werd er nieuw materieel aangeschaft. Maar de achteruitgang van de plantage-economie, de opkomst van het wegverkeer en de schade die orkanen aanrichten leidden tot een sterke terugval in het vervoer van goederen en passagiers. In de jaren zeventig kwam de in 1960 gevormde Jamaica Railway Corporation steeds verder in de rode cijfers. De overheid koos ervoor om het bedrijf te subsidiëren en zo het railvervoer in stand te houden. Vanwege het gebrek aan middelen werd het onderhoud aan gebouwen en infrastructuur echter verwaarloosd. Ook werd het vervoer op enkele lijnen gestaakt. In 1988 bracht orkaan Gilbert veel schade toe aan het net, met name aan de lijn langs de noordkust naar Port Antonio, die toen overigens niet meer in gebruik was.

Naast het gewone reizigers- en goederenvervoer waren er speciale toeristentreinen, zoals de Appleton Express die vanuit Montego Bay naar de Appleton-plantage en distilleerderij reed.

Personenvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het personenvervoer werd in 1992 geheel stilgelegd, nadat de Jamaicaanse overheid besloot de Jamaica Railway Corporation niet langer te subsidiëren. Omdat het wegverkeer vaak veel te wensen overlaat ontstonden er plannen om met de hulp van Chinees kapitaal de lijn tussen Kingston en Montego Bay weer in goede staat te brengen, zodat daar weer (personen)treinen kunnen gaan rijden.[4]

In 2011 werd op een deel van het net het personenvervoer weer ingevoerd, van Spanish Town naar Linstead. Er waren ook plannen voor treinen tussen Spanish Town en Williamfield vanaf najaar 2011. Na het herstel van een spoorbrug wilde de Jamaica Railway Corporation in 2012 tussen Spanish Town en Kingston weer passagierstreinen te laten rijden.[5] Vanwege de tegenvallende resultaten (geschat verlies € 15.000/maand) is besloten om per 21 augustus 2012 geheel te stoppen met reizigersverkeer.[6]

Stations[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1845 en 1896 zijn de meeste stations gebouwd, in de klassieke Jamaicaans-georgiaanse stijl. De gebouwen vertonen onderling een grote variatie, ook als ze langs dezelfde lijn zijn verrezen. De meeste gebouwen zijn in slechte staat door jarenlang gebrekkig onderhoud door de Jamaica Railway Corporation.[7]

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende lijnen zijn in dienst genomen tussen 1845 en 1925:

Voor het vervoer van bauxiet zijn later spoorlijnen aangelegd naar mijnen en naar de havens in Port Esquivel (gebruikt door Alcan), Rocky Point (Alcoa), Port Kaiser (Alpart) en Discovery Bay (Kaiser). De mijnbouwonderneming Reynolds beschikt over een eigen spoorwegnet.