Muckle Flugga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Muckle Flugga
Eiland
Muckle Flugga (Shetlandeilanden)
Muckle Flugga
Locatie
Eilandengroep Shetlandeilanden
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 60° 51′ NB, 0° 53′ WL
Algemeen
Oppervlakte 0,023 km²
Inwoners 0
Lengte 0,272 km
Breedte 0,140 km
Hoogste punt 53 m
Foto's
De vuurtoren van Muckle Flugga, Muckle Flugga Lighthouse.
De vuurtoren van Muckle Flugga, Muckle Flugga Lighthouse.
Zicht op Muckle Flugga.

Muckle Flugga is een klein rotsig eilandje ten noorden van Unst dat behoort tot de Shetlandeilanden, in Schotland. Het wordt vaak het noordelijkste punt van het Verenigd Koninkrijk genoemd, maar het kleinere rotseiland Out Stack ligt eigenlijk nog net iets noordelijker. Het is lange tijd wel het meest noordelijke bewoonde eiland geweest. Maar dat is tegenwoordig ook niet meer het geval nadat de vuurtoren werd geautomatiseerd en de laatste bewoners het eiland hebben verlaten.

De naam van het eiland stamt uit het Oudnoors, Mikla Flugey betekent "Groot steil-eiland". De eerste naam was "North Unst", maar in 1964 werd dat veranderd in "Muckle Flugga".[1]

Volgens de plaatselijke mythologie zijn Muckle Flugga en het nabije Out Stack ontstaan nadat twee reuzen, Herma en Saxa, verliefd werden op dezelfde zeemeermin. Ze vochten om haar en gooiden daarbij grote rotsen naar elkaar, een van die rotsen werd Muckle Flugga. Om van de reuzen af te geraken stelde de zeemeermin voor om haar te volgen naar de noordpool om daar met haar te trouwen. Allebei volgden ze haar en verdronken doordat geen van beide kon zwemmen.

Vuurtoren[bewerken | brontekst bewerken]

Op Muckle Flugga bevindt zich de Muckle Flugga Lighthouse, in 1854 gebouwd door Thomas en David Stevenson. Oorspronkelijk was de vuurtoren bedoeld om schepen te behoeden voor onheil. Tijdens de Krimoorlog werd de vuurtoren voor het eerst ontstoken op 1 januari 1858. Er leiden 103 treden naar de noordelijkste vuurtoren van Groot-Brittannië. In maart 1995 werd de vuurtoren volledig geautomatiseerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. [1] - Geschiedenis van Muckle Flugga

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Muckle Flugga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.