Muizenval (apparaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muizenval waarin de muis levend gevangen wordt
Klassieke muizenval met dode gevangen muis

Een muizenval of muizenklem is een apparaat dat in staat is muizen te vangen of te doden. Dit kan op verschillende manieren, maar de meeste muizenvallen gebruiken aas om de knaagdieren te lokken. Het te gebruiken aas hangt af van de te vangen muizensoort. Bij de huismuis is kaas en spek favoriet, maar ook chocola is zeer geliefd. Pindakaas werkt nog beter, beweren Amerikaanse muizenvallenverkopers. Het kost de muis moeite het laagje plakkerige pindakaas van de val af te snoepen, daardoor neemt de kans toe dat de val afgaat. De veldmuis is goed te vangen met een stukje (hazel)noot of zaad, zoals een maïskorrel en de rosse woelmuis met een stukje wortel.

De bekendste muizenvallen bestaan uit een plankje met daarop een scharnierend bevestigde metalen beugel, die met behulp van een veer is gespannen en wordt tegengehouden door een vergrendeling. Een stukje aas ligt op een scharnierend plateautje, dat bij beweging de vergrendeling opheft. De beugel wordt door de veer teruggeklapt, waarbij de muis tussen plankje en beugel bekneld komt te zitten. Meestal gaat dit zo snel en met zoveel kracht dat de muis zijn nek of rug breekt en meteen dood is.

Bij een muizenval, waarbij het in de bedoeling ligt de muis levend te vangen, kan bij de muis zoveel stress optreden dat deze in de val doodgaat.

Een moderne variatie op de muizenval is de gaskamer.[1] Het lokaas ligt in een langwerpige kamer met een ingang aan beide zijden. Wanneer een muis die ruimte betreedt wordt dit gedetecteerd door drukgevoelige sensoren in de bodem; de ingangen worden dan hermetisch afgesloten en een hoeveelheid (2,5 tot 3 gram) koolstofdioxide-gas wordt in de ruimte vrijgezet, voldoende om de muis binnen ongeveer een minuut te doden.[2] Het gas wordt daarna langzaam uit de muizenval vrijgezet en een waarschuwingssignaal geeft aan dat er een muis in de val zit. Voor deze toepassing is koolstofdioxide door de Europese Commissie toegelaten als biocide van productgroep 14 (rodenticide) met ingang van 1 november 2009.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Nederlandse komiek en cabaretier Tom Manders, alias Dorus, speelde ooit een klassiek geworden sketch over een zelf uitgevonden muizenval.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mousetraps van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.