Mujeres al borde de un ataque de nervios

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2001:981:e7ac:1:f8:9f96:c9dc:3f22 (overleg) op 27 mrt 2020 om 10:07. (→‎Verhaal)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mujeres al borde de un ataque de nervios
Regie Pedro Almodóvar
Producent Pedro Almodóvar
Scenario Pedro Almodóvar
Jean Cocteau
Muziek Bernardo Bonezzi
Distributie Laurenfilm S.A.
Première 1988
Genre Tragikomedie
Speelduur 90 minuten
Taal Spaans
Land Vlag van Spanje Spanje
Budget $ 700.000
Overige nominaties Oscar voor de beste niet-Engelstalige film
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mujeres al borde de un ataque de nervios is een film uit 1988 van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. De film, een tragikomedie, werd internationaal goed ontvangen en werd een jaar later genomineerd voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

De titel betekent letterlijk "Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking" en bevat ook een groot aantal scènes waarin de actrices hysterische driftbuien krijgen door allerlei omstandigheden. Er speelt een redelijk aantal bekende actrices in mee, waaronder Carmen Maura, Rossy de Palma en Chus Lampreave. Ook de internationaal toen nog onbekende Antonio Banderas heeft in deze film een rol. Het verhaal speelt zich geheel af in Madrid.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal draait om Pepa, die net door haar vriend Iván is verlaten. Ze ziet het niet meer zitten en maakt een grote kan gazpacho met daarin tientallen slaappillen. Als ze erachter komt dat ze zwanger is zet ze de gazpacho in de koelkast en probeert ze Iván te bereiken. Zo komt ze erachter dat haar ex al een volwassen zoon heeft, Carlos, die met zijn snobbige vriendin Marisa het huis van Pepa wil huren.

In het verhaal speelt toeval een grote rol, soms op het absurdistische af, zoals de drie keer dat Pepa in een taxi stapt en iedere keer dezelfde chauffeur treft.

Rolverdeling

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Prijzen

De film sleepte een groot aantal Goya’s in de wacht, waaronder:

Externe link