Naar inhoud springen

Munkboshoeven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jarune (overleg | bijdragen) op 25 jan 2020 om 21:35. (Link naar doorverwijspagina Jaren 70 gewijzigd in 1970-1979 met DisamAssist.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Munkboshoeven in Velzeke.
De Munkboshoeven in 1872

De Munkboshoeven zijn een grootschalig boerderijencomplex in Velzeke (Velzeke-Ruddershove), een deelgemeente van de Belgische stad Zottegem. De hoeven werden begin 19e eeuw opgetrokken.

Het domein waar de hoeven gelegen zijn was vanaf de 12e eeuw tot het eind van de 18e eeuw eigendom van de Premonstratenzerabdij Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus uit Ninove. De huidige naam Munk verwijst trouwens naar monnik. Vlakbij ontspringt de Munkbosbeek en ligt het Spiegeldriesbos (ook wel 'Munkbos' genoemd). Het exploitatiecentrum werd voor 1187 gebouwd in Dikkelvenne; pas in 1719 werd de eerste hoeve op Velzeeks grondgebied gebouwd (het 'Hof te Magerlande').

Na de Franse tijd werden de omliggende bossen gerooid en midden daarin werd rond 1820 een drieledige landbouwstokerij met woning opgetrokken door Jean-Baptiste Dumst uit Lessen. Het werd een mislukking en het goed werd verkocht aan H.J. Vifquin uit Doornik die het in 1859 schonk aan het Doornikse COO, de voorloper van het huidige OCMW.

Bescherming

Het hele gebouwencomplex werd later ingedeeld in drie boerderijen waarvan het uitzicht tot vandaag bewaard is gebleven: de Munkboshoeve, de Stokerijhoeve en de Suikerijhoeve.

In 1976 kwam de eigendom terug in privé-handen. De omgeving van de hoeven werd enige tijd later in twee fasen beschermd als landschap[1][2]. De hoeven zelf werden in 1980 beschermd als monument[3][4][5] omwille van hun historische, architecturale en volkskundige waarde. Deze besluiten waren onder meer nodige omwille van een verkaveling die gedurende de jaren 70 op stapel stond. Algemeen protest van de streekbewoners heeft dit uiteindelijk kunnen tegenhouden.

Afbeeldingen

Zie de categorie Munkboshoeven (Velzeke) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.