Spiegeldriesbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spiegeldriesbos (Munkbos)
Natuurgebied
Situering
Land België
Locatie Scheldewindeke
Informatie
Oppervlakte 0,18 km²
Foto's
Spiegeldriesbos
Munkbos op de Ferrariskaart

Het Spiegeldriesbos of Munkbos is een 18,5 hectare groot bos- en natuurgebied in Oosterzele in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het bos ligt ten zuidwesten van Scheldewindeke vlak bij de Lange Munte, het Blauw Kasteel en de grens met de Zottegemse deelgemeente Velzeke-Ruddershove. De helft van het bos is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos; de Vlaamse overheid kocht in 1989 9,5 hectare bos van het OCMW van Doornik. De overige 9 hectare bos zijn in privébezit. Het huidige Spiegeldriesbos of Munkbos maakte vroeger deel uit van een groter bosgebied, dat Munckbos werd genoemd.

Ongeveer 500 meter ten zuiden van het Munkbos liggen de 19de-eeuwse Munkboshoeven en de Munkbosbeekvallei. Het Munkbos bestaat onder andere uit es, zomereik, haagbeuk, Gelderse roos, hazelaar, boswilg, lijsterbes, sleedoorn, wilde kamperfoelie. In het Spiegeldriesbos groeien onder andere bosanemoon, speenkruid, wilde hyacint en paarse schubwortel. Er komt onder andere bont zandoogje, bruin zandoogje, citroenvlinder, bosuil, buizerd, torenvalk, vos, haas, konijn, eekhoorn, groene specht, grote bonte specht, sperwer, alpenwatersalamander, vinpootsalamander voor. Het openbare gedeelte van het bos is voor wandelaars toegankelijk op het centrale wandelpad tussen de straten Munckbos en Spiegeldries.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 12de eeuw behoorde dit 500 hectare grote moerasbos Breidenbroek toe aan de van de Premonstratenzerabdij Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus uit Ninove. De paters van de abdij breidden door de eeuwen heen het bosareaal systematisch uit, van goed 70 bunder in 1466 tot bijna 100 bunder in 1796. In de 18de eeuw was het Spiegeldriesbos een van de verblijfplaatsen van de bende van Jan de Lichte [1]. In de Franse tijd in België werd het onteigende abdijhoevencomplex aan de huidige Munkboshoeven na 1795 als 'nationaal goed' verkocht. Een groot deel van het omliggende Munckbos werd toen gerooid.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Spiegeldriesbos (Munkbos) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.