Murrayfield Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Murrayfield Stadium
Murrayfield Stadium 2005-05-13.jpg
Plaats Edinburgh
Capaciteit 67.800
Bespelers Schots rugbyteam
Portaal  Portaalicoon   Sport

Murrayfield Stadium (ook bekend als Murrayfield) is een stadion dat ligt in de wijk Murrayfield in het westen van Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. De eigenaar van het stadion is de Schotse rugbybond SRU. Het nationale rugbyteam van Schotland speelt dan ook veel van zijn thuiswedstrijden in Murrayfield. Het stadion is gebouwd in 1925 en heeft na een aantal renovaties een capaciteit van 67.800 zitplaatsen.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het nationale rugbyteam speelt de thuiswedstrijden om het Zeslandentoernooi in Murrayfield. De meeste vriendschappelijke wedstrijden worden ook in Murrayfield gespeeld, alhoewel in de laatste jaren ook wedstrijden zijn gespeeld in Hampden Park in Glasgow en McDiarmid Park in Perth.

Het stadion is gebruikt voor twee wereldkampioenschappen rugby, die van 1991 en 1999. Ook is Murrayfield gebruikt voor het wereldkampioenschap van 2007.

De finale van de Heineken Cup, het Europese bekertoernooi voor clubteams, is in 2005 gespeeld in Murrayfield.

Naast rugby wordt het stadion ook gebruikt voor wedstrijden rugby league en rugby sevens, evenals wedstrijden American football.

Soms worden er ook voetbalwedstrijden gehouden in Murrayfield. Zo koos de nabijgelegen voetbalclub Heart of Midlothian FC het stadion uit voor hun Europese wedstrijden, omdat hun eigen stadion Tynecastle niet voldeed aan de eisen van de UEFA.

Naast sportwedstrijden is het stadion ook gebruikt voor een aantal grote concerten. Bekende artiesten die in Murrayfield hebben opgetreden zijn o.a. David Bowie, U2 en Red Hot Chili Peppers.

Direct naast het Murrayfield Stadium ligt een ijsstadion, de Murrayfield Ice Rink. Hier worden ijshockeywedstrijden gespeeld.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Schotse rugbybond SRU kocht een stuk grond in de wijk Murrayfield om daar een eigen stadion te bouwen. Op 21 maart 1925 werd het stadion geopend. Dit gebeurde met een rugbywedstrijd tussen Schotland en Engeland. Schotland won deze wedstrijd met 14-11, waardoor ze het vijflandentoernooi van 1925 wisten te winnen, voor het eerst met een grand slam. Voor de ingebruikname van Murrayfield, speelde het Schotse rugbyteam in Inverleith.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadion gegeven aan de natie en werd zo door het leger gebruikt als opslagplaats.

De wedstrijd op 1 maart 1975 tussen Schotland en Wales voor het vijflandentoernooi (geëindigd in 12-10) trok 104.000 toeschouwers. Er stonden nog honderden supporters buiten, sommigen zelfs met een kaartje, die niet meer in het stadion pasten. Dit is lange tijd een record geweest wat betreft het aantal toeschouwers bij een rugbywedstrijd.