Mus mayori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mus mayori
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Muridae (Muisachtigen)
Geslacht: Mus (Echte muizen)
Ondergeslacht: Coelomys
Soort
Mus mayori
(Thomas, 1915)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mus mayori is een knaagdier uit het geslacht Mus dat voorkomt in de regenwouden van Sri Lanka. Deze soort is het nauwst verwant aan de andere soorten van het ondergeslacht Coelomys. Door sommige auteurs worden de ondersoorten mayori uit het hoogland en pococki uit het laagland als aparte ondersoorten gezien.[2]

De vacht is zeer variabel: sommige dieren hebben een lange, zachte vacht, andere een stekelige. De rugvacht is bij sommige exemplaren wat lichter, bij andere wat donkerder bruin. De buikvacht is bij sommigen identiek aan de rugvacht, bij anderen wit, al dan niet met een duidelijke afscheiding van de rugvacht. Vrouwtjes hebben 3+2 mammae.[3][4] De kop-romplengte bedraagt gemiddeld 98,2 mm, de staartlengte 96,0 mm, de achtervoetlengte 25,00 mm en de schedellengte 29,87 mm.[4]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Mus mayori op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.
  3. De cijfers voor het =-teken slaan op het aantal paren van mammae; het cijfer erna is het totale aantal mammae. Om die reden is het nummer na het =-teken altijd twee keer zo hoog als dat ervoor. Dit is de gebruikelijke notatie in de mammalogische literatuur.
  4. a b Marshall, J.T., Jr. 1977. A synopsis of Asian species of Mus (Rodentia, Muridae). Bulletin of the American Museum of Natural History 158:173-220.