Mus (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mus
Fossiel voorkomen: Laat-Mioceen tot heden
Huismuis (Mus musculus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Mus
Linnaeus, 1758
Typesoort
Mus musculus Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mus is een geslacht van knaagdieren uit de familie muizen en ratten van de Oude Wereld. De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1] Vertegenwoordigers van dit geslacht komen voor in Afrika, Europa en Azië. De huismuis (Mus musculus) is over de hele wereld ingevoerd.

Oorspronkelijk kwamen van dit geslacht alleen soorten voor in Zuid-Europa, Afrika en tropisch Azië, maar de huismuis heeft zich uitgebreid over veel grotere gebieden, zodat het geslacht nu over de hele wereld vertegenwoordigd wordt. Hoewel de dieren oorspronkelijk in bossen en savannes leefden, hebben ook soorten als Mus caroli, Mus cervicolor en de Afrikaanse dwergmuis (Mus minutoides) zich ontwikkeld tot cultuurvolgers.

Mus is waarschijnlijk in het Laat-Mioceen ontstaan uit Progonomys of een gelijkende vorm. De oudste soort is Mus auctor uit Pakistan. Andere fossiele soorten zijn bijvoorbeeld Mus linnaeus (de waarschijnlijke voorouder van de huismuis) en Mus indicus. Op Kreta zijn fossielen van twee soorten uit het Pleistoceen gevonden, Mus bateae en Mus minotaurus, die daar het endemische geslacht Kritimys vervingen.

Het geslacht omvat zowel vlees- als plantenetende soorten. Ze worden 4,5 tot 12,5 cm lang, met een staart van 3,5 tot 12 cm. Ze wegen 2,5 tot 18 gram. Alle soorten lijken wel wat op de gewone huismuis: de vacht is meestal van boven grijs of bruin, van onderen grijs, bruin of wit. De staart is met fijne, nauwelijks zichtbare haartjes bedekt.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden ongeveer 40 soorten in het geslacht geplaatst, verdeeld over vier ondergeslachten: