Mus (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mus
Fossiel voorkomen: Laat-Mioceen tot heden
Huismuis (Mus musculus)
Huismuis (Mus musculus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Rodentia (Knaagdieren)
Familie: Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie: Murinae (Muizen en ratten
van de Oude Wereld)
Geslacht
Mus
Linnaeus, 1758
Typesoort
Mus musculus Linnaeus, 1758
Mus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Mus is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in Afrika, Europa en Azië. De huismuis (Mus musculus) is over de hele wereld ingevoerd. De nauwste verwant van dit geslacht is waarschijnlijk Muriculus imberbis uit Ethiopië.

Oorspronkelijk kwamen ze alleen voor in Zuid-Europa, Afrika en tropisch Azië, maar de huismuis heeft zich uitgebreid over veel grotere gebieden, zodat het geslacht nu op de hele wereld voorkomt. Hoewel de dieren oorspronkelijk in bossen en savannes leefden, hebben ook soorten als Mus caroli, Mus cervicolor en de Afrikaanse dwergmuis (Mus minutoides) zich ontwikkeld tot cultuurvolgers.

Mus is waarschijnlijk in het Laat-Mioceen ontstaan uit Progonomys of een gelijkende vorm. De oudste soort is Mus auctor uit Pakistan. Andere fossiele soorten zijn bijvoorbeeld Mus linnaeus (de waarschijnlijke voorouder van de huismuis) en Mus indicus. Op Kreta zijn twee Pleistocene fossiele soorten bekend, Mus bateae en Mus minotaurus, die daar het endemische geslacht Kritimys vervingen.

In het geslacht komen zowel vlees- als plantenetende vormen voor. Ze worden 4,5 tot 12,5 cm lang, met een staart van 3,5 tot 12 cm. Ze wegen 2,5 tot 18 gram. Alle soorten lijken wel wat op de gewone huismuis; de vacht is meestal van boven grijs of bruin, van onderen grijs, bruin of wit. De staart is met fijne, nauwelijks zichtbare haartjes bedekt.

Er zijn ongeveer 40 soorten, verdeeld over vier ondergeslachten:

Literatuur[bewerken]