Millardia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Millardia
Fossiel voorkomen: Vroeg-Plioceen tot heden
Millardia gleadowi
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Millardia
Thomas, 1911
Typesoort
Golunda meltada Gray, 1837
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Millardia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Millardia is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in India, Pakistan, Nepal, Myanmar en Sri Lanka. Dit geslacht is waarschijnlijk het nauwste verwant aan Madromys, Diomys en Cremnomys. Twee vermeende fossiele soorten uit Ethiopië behoren waarschijnlijk in feite tot de stekelmuizen (Acomys). In Noordwest-India en Noord-Pakistan zijn fossielen bekend van het Vroeg-Plioceen tot het Laat-Pleistoceen.[1]

Dit geslacht omvat ratten met een korte staart en een korte vijfde teen. Het palatum en de voorste foramina palatina zijn kort.[2]

Er zijn vier soorten:[1]

De naam Millardia is een eerbetoon aan Walter Samuel Millard (1864-1952), een Brits natuurwetenschapper die secretaris was van de "Bombay Natural History Society".

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.
  2. Agrawal, V.C. 2000. Taxonomic Studies on Indian Muridae and Hystricidae (Mammalia: Rodentia). Records of the Zoological Survey of India, Occasional Paper 180:1-177.