Echiothrix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Echiothrix
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht
Echiothrix
Gray, 1867
Typesoort
Echiothrix leucura Gray, 1867
Afbeeldingen Echiothrix op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Echiothrix op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren
Echiothrix leucura

Echiothrix is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt op Celebes. De twee soorten lijken veel op elkaar, maar verschillen in de grootte van enkele lichaamsdelen. Dit geslacht omvat zeer gespecialiseerde, op de grond levende regenwormeters. Hoewel ze vroeger met Rhynchomys in één onderfamilie zijn geplaatst, is het nog onduidelijk waar dit geslacht aan verwant is. Deze dieren komen voor tot op 1100 m hoogte.

Dit geslacht omvat grote ratten met een borstelige, grijsbruine rugvacht en een half-stekelige witte buikvacht. Hij heeft zeer grote en zachte, donkerbruine oren. De voorste ledematen zijn sterk gereduceerd. De achterpoten zijn kort en sterk, met grote, zeer lange voeten. De eerste helft (of minder) van de staart is donkergrijs, de rest wit.

Er zijn twee soorten:

Literatuur[bewerken]

  • Musser, G.G. 1990. Sulawesi Rodents: Species Traits and Chromosomes of Haeromys minahassae and Echiothrix leucura (Muridae: Murinae). American Museum Novitates 2989:1-18.
  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.